Kontakta oss

KRÖNIKA

Sluta snacka skit om Zara Larsson

Publicerat

den

KRÖNIKA Just nu försöker delar av högern vinna politiska poäng på att hetsa mot Zara Larsson. Igen. Högerprofiler har bland annat försökt dumförklara Zara Larsson. Anledningen är ett nytt reklamkontrakt.

Till skillnad från högern så tror jag inte att Zara Larsson är dum i huvudet. Hon är säkert medveten om att Kina har gjort enormt mycket för att tackla den globala fattigdomen.

I USA lever 1,3 procent av befolkningen i extrem fattigdom. I Kina är motsvarande siffra 0,7 procent.

Kina är den stat i världen som har gjort mest för att tackla den ekonomiska ojämlikheten.

För drygt 30 år sedan levde 88 procent av kineserna i extrem fattigdom. Sett till statistiken är Kina ungefär som Sverige. Här lever drygt 0,2 procent av befolkningen i extrem fattigdom. Skillnaden är alltså inte jättestor.

De senaste 30 åren har Sverige gått i en motsatt riktning. Här har den ekonomiska ojämlikheten ökat. Anledningen är för att Sverige har blivit ett skatteparadis för rika. Även om den extrema fattigdomen inte är lika påtaglig som i andra europeiska länder har klasskillnaderna blir djupare. Tack vare pensionssystemet har andelen äldre i fattigdom ökat till en kvarts miljon människor i Sverige. En fråga som den svenska högern inte ens vill prata om. ”Gör andra val i livet och få bättre pension”, är högerns svar på strukturella systemfel.

Tror svenska högerprofiler att Zara Larsson är en korkad bimbo? Isåfall har de misstagit sig. Hon har gjort mycket för att lyfta sociala frågor. Inte minst viktiga kvinnofrågor och antirasism.

Att Zara Larsson gör reklam för Huawei är tydligen jättehemskt för att Huawei samlar in användarinformation. Med andra ord, svenska högerprofiler rasar över att ett kinesiskt företag använder sig av samma teknik som Google, Facebook och Apple.

Man kan ju undra varför dessa människor aldrig har rasat över Google, Facebook och Apple, som dessutom ger infon vidare till NSA och privata företag, men den frågan lär vi aldrig få något svar på. Däremot kan man enkelt konstatera att den svenska högern hycklar så det står härliga till.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se