Kontakta oss

EKONOMI

Utredning om Swedbanks penningtvätt läggs ner

Publicerat

den

EKONOMI Ekobrottsmyndigheten inleder ingen förundersökning om penningtvätt i Swedbank. Anmälan om penningtvätt gjordes av Bill Browder som nu överklagar beslutet.

I samband med att Swedbank blivit granskade av SVT visade det sig att banken varit en del av Danske Bank-härvan. I samband med detta anmäldes Swedbank för penningtvätt av amerikanen Bill Browder. Swedbank hade varit en del av Magnitskijhärvan, där amerikanen blivit av med 1,7 miljarder kronor som skulle gått till den ryska statskassan i form av skatt men istället hamnat i korrupta tjänstemäns fickor. Sergej Magnitskij var en skatterevisor som spårade upp pengarna vilket ledde till att han blev fängslad och mördad.

Ekobrottsmyndigheten har nu valt att inte inleda någon förundersökning om penningtvätt i banken. Myndigheten har gjort en kort granskning där de kommit fram till att transaktionerna på banken skedde för långt bak i tiden och därmed är preskriberade. Browder har överklagat beslutet.

Ekobrottsmyndigheten utreder fortfarande om Swedbank gjort sig skyldiga till insiderbrott och grovt svindleri i samband med att bankens affärer i baltikum blivit kända genom mediernas rapporteringar.

Trots att ekobrottsmyndigheten inte kommer utreda penningtvätten utreds den misstänkta penningtvätten av den svenska finansinspektionen och de baltiska tillsynsmyndigheterna. Finansinspektionen har däremot fått mycket kritik för sitt passiva agerande mot fifflande banker.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se