Kontakta oss

INRIKES

Socialdemokraterna stoppar bidragstagare från att hyra kommunala bostäder

Publicerat

den

INRIKES Socialdemokraterna i Katrineholm stoppar bidragstagare från att hyra kommunala bostäder.

Från och med i februari nästa år så inträder hårdare krav för de Katrineholmsbor som vill hyra de kommunala bostäderna. Den som vill hyra en bostad av det kommunala bostadsbolaget KFAB får inte ha någon form av bidrag i inkomst. Inkomsten måste också vara minst dubbelt så stor som hyran.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i KFAB tycker att bidragstagare ska leta upp en privat hyresvärd eller lämna kommunen. Olovsson rättfärdigar beslutet med att de motverkar en arbetslösheten.

– Vi ser att man riskerar att hamna i en situation där de som hyr inte arbetar, att det blir en kultur där man inte försörjer sig själv, säger Olovsson till SVT.

Utöver arbete är godkänd inkomst pension, a-kassa, inkomst från eget företag eller studiemedel förutsatt att den är tillräckligt hög.

Vänsterpartiet kritiskt
Sedan tidigare har Socialdemokraterna i Eskilstuna genomfört en liknande reform där de höjt inkomstkraven för ett antal utvalda utsatta områden.

I Eskilstuna kritiserade Vänsterpartiet reformen. Partiets gruppledare i Eskilstuna, Maria Chergui anser att det bara kommer leda till en ökad utslagning. Hon ser hellre att fokus riktas på de privata fastighetsägarna.

– Man ska ställa krav på alla fastighetsägare att sänka sina inkomstkrav. Kommunen borde kalla till ett möte om hur man kan bredda möjligheterna för folk att söka bostad i alla bolag, säger Chergui till SVT.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se