Kontakta oss

NOTISER

Sorgenfrilägret hotas av vräkning – Tvåtusen kräver att myndigheterna backar

Publicerat

den

romni3MALMÖ| Imorgon, tisdag den 27 oktober, fattar Miljönämnden beslutet som kommer att resultera i att Sveriges största samlingsplats för hemlösa, Sorgenfrilägret vräks, med start på måndag nästa vecka.

Miljönämnden kommer att besluta att boendet på tomten strider mot miljöbalken och är en fara för deras egen hälsa. De kommer sedan att begära handräckning från polisen för att åtgärda detta, och det är på måndag den 2 november som polisen har planerat att dra igång den stora avhysningsoperation som tidningen Sydsvenskan beskrev tidigare i oktober. Avhysningsoperationen har planerats i hemlighet mellan makthavare och polis samtidigt som de berörda hemlösa har lämnats utanför dialogen.

Myndigheterna förvärrar de hemlösas situation

I Malmö ställer sig människor frågande till hur myndigheterna resonerar. Före detta hemlösa som Aktuellt Fokus har talat med minns hur de själva bodde på den aktuella ödetomten då de befann sig i hemlöshet under 1990-talet. Aktivister i Malmö pekar även på hur myndigheterna gladeligen slösar miljonbelopp på att bekämpa hemlösa istället för att lägga resurserna på att förbättra de hemlösas situation.

– Det finns tyvärr inga nyheter i kommunens syn på de fattiga romerna. Myndigheter har samverkat och arbetat hårt för att se till att avhysningen kan bli av – men ingen har lyft ett finger för att erbjuda en alternativ plats. Det hade varit ett värdigt sätt för Malmö att lösa den här situationen, säger Johanna Nilsson från Nätverket för Romers Rättigheter.

Romerna intar Miljöförvaltningen

Sorgenfrilägret är det största tältlägret i Sverige sedan Katarina Taikons generation och en avhysning kommer att bli ytterligare en skamlig milstolpe i historien om hur diskrimineringen av det romska folket aldrig får ett slut.

Solidaritetsgrupper och berörda romer från lägret kommer att uppvakta mötet, som är kl 13 på Miljöförvaltningen, Bergsgatan 17 i Malmö.

-De säger att det är farligt för vår egen hälsa – men vi har ingen annanstans att ta vägen. De verkar inte förstå att ett liv på gatan är mycket värre. Visar de oss en annan plats så flyttar vi gärna dit. Om de ska sitta och besluta om att ta ifrån oss det lilla vi har, så får de åtminstone se oss i ögonen innan de gör det, säger Florin, en av de rumänska romerna som bor i lägret.

2000 personer kräver att vräkningen stoppas

Den namninsamling som Nätverket för Romers Rättigheter startade i helgen har på två dygn fått närmare 2000 underskrifter. Den ska överlämnas till Katrin Stjernfeldt Jammeh nu på onsdag 28 oktober i samband med kommunstyrelsens möte.

– Vi kräver att avhysningen stoppas tills att ett värdigt alternativ finns. Frivilligorganisationer är redo att tillsammans med romerna själva driva en laglig boplats. Att politiskt och ekonomiskt stötta sådana konstruktiva förslag är ur alla aspekter ett bättre sätt att använda myndigheternas ansträngda resurser på, säger Johanna Nilsson.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se