Kontakta oss

DEBATT

Spred Peter Lundgren antisemitism på bästa sändningstid?

Publicerat

den

DEBATT Under Peter Lundgrens (SD) sista TV-framträdande fick han en fråga om pressfriheten i Ungern. Efter att ha lyssnat på Lundgrens svar undrar jag vad han egentligen menade. Försökte han sprida en gammal antisemitisk konspirationsteori?

Under Peter Lundgrens sista riktiga TV-framträdande i SVT:s Toppkandidaterna fick SD-politikern frågor om pressfriheten i den auktoritära staten Ungern. Organisationen Reportrar Utan gränser har slagit larm om statliga inskränkningar mot kritisk media i den djup nationalkonsevativa staten. Staten har även gjort om medielagarna så att journalister kan straffas om de skriver negativt regeringen eller skeenden i Ungerns historia.

När Peter Lundgren svarade SVT:s reporter valde han att misstänkliggöra Reportrar Utan Gränser. Så här såg replikväxlingen ut:

PL: – Där har det också funnits diskussioner om vilka grupperingar som ligger bakom den här gruppen som har gjort den här listan, så att det…

SVT: – Reportrar utan gränser. Vad menar du?

PL: – Det är flera organisationer som ligger bakom, som finansierar den. Som finansierar gruppen.

SVT: – Just den här listan kommer från Reportrar utan gränser.

PL: – Javisst. De har finansiering också från andra grupper.

SVT: – Vilka då?

– Det kan jag inte på rak arm, säger Peter Lundgren som slingrar sig ur frågan.

Reportrar utan Gränser är en politiskt fristående organisation vars syfte är att främja pressfriheten i världen. Reportrar Utan Gränser listar alla sina bidragsgivare på sin hemsida. På deras lista finns det en lång rad storföretag, stiftelser, europeiska medier och pressorganisationer. Även biståndspengar från USA och flera europeiska länder, däribland Sverige. Är det dessa intressen Peter Lundgren syftar på? Tillåt mig tvivla.

I det alltmer totalitära Ungern ingår det i statens roll att beskylla det mesta som är fel i Ungern och resten av Europa på den judiska miljardären George Soros. Så var även fallet när Orban-regimen fick frågor om pressfriheten i landet. Svaret blev att nästan slentrianmässigt beskylla Reportrar Utan Gränser för att vara en ”Soros-organisation”. Är det dessa intressen Peter Lundgren syftar på? Ja jag tror faktiskt det.

I Sverige har högerextremister försökt implementera samma antisemitiska narrativ som i Ungern. Så sent som igår skrev före detta toppen för SD Stockholm, Maggi Haglund, att svenska partier finansieras av just Soros.

När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige demonstrerade i Malmö i söndags, skrek partiledaren Gustav Kasselstrand ”Soros lakejer” till närvarande motdemonstranter.

När jag själv var och demonstrerade mot utvisningar av unga afghaner i Stockholm blev vi attackerade av nazister som skrek ”Soros horor”.

Den polske forskaren Michal Bilewicz beskriver att den högerextrema tankefiguren om Soros förkroppsligar antisemitiska konspirationsteorier om rika judar som styr världen i hemlighet.

”De ser George Soros som ett förkroppsligande av en judisk konspiration som hjälper till att finansiera invandringen av muslimer vilka hotar den kristna civilisationen i Europa” skriver Michal Bilewicz i en studie om antisemitism.

Sverige har stora problem med antisemitism. Växande islamism och nationalism gör inte saken bättre. När en svensk EU-parlamentariker står och insinuerar antisemitiska konspirationsteorier på bästa sändningstid måste SVT agera. Som judinna blir jag smått bedrövad över att statliga SVT inte ställde några ytterligare följdfrågor.

Anna Steen
redaktionen@aktuelltfokus.se