Kontakta oss

INRIKES

Över 40 gripna efter knarkspan på Östermalmskrogar

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

ÖSTERMALM    Plötsligt händer det. Polisinsats mot narkotikan på Östermalm och Stureplan. 44 gripna i tillslag mot den kokainsnortande överklassen.

Polisen misstänkte att narkotikahandeln skulle öka i samband med att krogrestriktionerna lättade i september. Därför beslutade myndigheten om att inleda en mindre insats mot narkotikan i krog- och restaurangmiljön på Östermalm och Norrmalm.

Insatsen gick ut på att under två veckors tid skapa sig en lägesbild över narkotikabruket i kroglivet. Detta gjorde man genom att samtala med krögare och ordningsvakter. Därefter gick civila poliser runt på krogarna och försökte upptäcka knarklangare och narkotikapåverkade personer. Myndigheten rapporterade in 44 narkotikabrott under insatsen.

Kokain vanligast

Enligt polisen är det framförallt kokain som förekommer på Stureplan och Östermalm. En av anledningarna är att det finns en slags subkultur inom överklassen som kretsar kring tunga droger. Kokain och heroin anses vara fina droger på grund av dess höga priser.

– På Stureplan på Östermalm är kokainet mest förekommande. På och i anslutning till krogarna rapporterades flera personer för eget bruk, och i förekommande fall även för innehav av kokain, säger polisinsatschef Magnus Lind.

Göder gängkriminella

Polisen medger att kokainmissbruket i rikemansområden som Östermalm göder den organiserade brottsligheten. Langarna ingår allt som oftast i vad polisen kallar för nätverkskriminalitet, det vill säga kriminella gäng.

– Insatsen är en del av ett pågående arbete mot narkotikaanvändningen i de här områdena. Arbetet mot narkotika är en viktig del i kampen mot nätverkskriminalitet och den brottslighet som följer med narkotikahandeln, säger Thomas Backemo, biträdande LPO Chef på Norrmalm.

Insatsen pågick under vecka 38 och 39.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se