Kontakta oss

INRIKES

Våldsexperten: Stenkastande överklassungdomar söker uppmärksamhet

Publicerat

den

Krossad bussruta - Foto: Wikicommons

INRIKES Den utpräglade vandalistkulturen hos överklassungdomar handlar om att de vill vara stöddiga och skaffa sig makt. Åtminstone om man ska tro på Teresa Silva – expert på våld.

Enligt Silva är dessa materiellt välbeställda ungdomar understimulerade. De ger utlopp för tristessen det innebär att växa upp i ett välbärgat område genom organiserad vandalisering av bussar. Hon menar även att ungdomarna, trots sin sociala och ekonomiska status, är ”rebeller” som söker hävda sin existens genom våldsutövning.

– Ofta är de med i en grupp och att kasta ägg mot bussar och tända eld på bussätena, ja, det blir som i en lek eller en tävling, säger Teresa Silva, docent i kriminologi, till P4 Halland.

Förra veckan tvingades Västtrafik stänga busslinje 720. Anledningen var organiserad stenkastning mot bussar i rikemansområdet Kullavik i Kungsbacka kommun.

Efter attackerna talade Aktuellt Fokus med den utsatte busschauffören Martin Andreasson som efterlyste mer åtgärder från samhällets sida. I intervjun kopplade Andreasson samman tystnaden om problemen med Kullaviks överklasstatus.

– Men det som är svårt nu är det som sker på utsidan. Kungsbacka kommun har inga fältassistenter som kan söka upp dessa ungdomar, vilket behövs om dom inte mår bra. Sen är det väl enligt mig en känslig fråga också eftersom det sker ”i ett fint område”, sade Martin Andreasson till Aktuellt Fokus.

 

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se