Kontakta oss

UTRIKES

Stred mot IS – Fängslad i Danmark

Publicerat

den

UTRIKES Joanna Palani anslöt sig till kurdiska gerillor för att strida mot IS. Idag börjar hon avtjäna ett fängelsestraff i Danmark.

Feministen Joanna Palani blev känd för omvärlden när hon anslöt sig till de kurdiska gerillor som stred mot IS. PET, den danska motsvarigheten till Säpo klassade henne som en säkerhetsrisk. Redan 2016 rapporterade Aktuellt Fokus om att hon satt häktad i Danmark. Hon blev dömd till 9 månaders fängelse och meddelar på sociala medier att hon idag börjar avtjäna sitt fängelsestraff på Horserød.

Palani är en kurd med föräldrar från Rojhelat. Hon föddes 1993 i ett av FNs flyktingläger i Irak. När IS startade sin terrorvåg i mellanöstern bestämde hon sig för att hon inte bara skulle titta på. Först reste hon till Syrien för att strida med den kurdiska och kvinnliga gerillan YPJ mot IS. Hon hann också resa till Irak för att ansluta sig till den kurdiska gerillan peshmerga. Hon återvände till Danmark och fick sitt pass beslagtaget av de danska myndigheterna. Trots sitt indragna pass lämnade hon landet men blev gripen i Qatar.

När hon återvände till Danmark har myndigheterna gett henne flera problem. Utöver att vara misstänkt för terrorbrott har hon varit stämplad som en säkerhetsrisk av PET. Stämpeln innebär att hon nekats flera jobbmöjligheter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se