Kontakta oss

NOTISER

Studenter ockuperade utbildningsministeriet efter lansering av pro-kinesisk skolbok

Publicerat

den

taiwan1
TAIWANStudenter i Taiwan ockuperade utbildningsministeriet i protest mot nya skolböcker. Det är efter utbildningsministeriet lanserat nya skolböcker som studenterna anser vara kinesisk propaganda protesterna startat.

Taiwan blev självständigt 1949 men den kinesiska regeringen anser att Taiwan fortfarande är en del av Kina. 2014 var det stora protester som anordnas under parollen Sunflower student movement. De var inspirerade av den amerikanska occupyrörelsen och protesterade mot handelsavtalet CSSTA. Handelsavtalet gav Kinesiska affärsmän större inflytande på Taiwans marknad.

Efter att protesterna lugnat sig har de återigen blommat upp när Taiwans skolministerium lanserat nya skolböcker som ska tas i bruk i september. Studenterna anser att skolböckerna består av kinesisk hjärntvättning och propaganda. Förändringarna i läroböckerna innehåller hyllningar till Kina och omskrivningar av historien där Kinas roll har återspeglad mer positivt. Polisen arresterade 33 ockupanter varav 24 studenter och 3 journalister som var på plats. Dagen efter samlades över 200 personer utanför utbildningsministeriet för att protestera och kräva frisläppandet av ockupanterna.

Kina eftersträvar att bli Asiens stormakt
Utöver Taiwan har även protester mot Kina skett i Hongkong. 2012 försökte Kina införa obligatoriska klasser om kinesisk patriotism i Hongkongs skolor. Även i Hongkong mötte den kinesiska staten motstånd från flera studenter. Även vid det senaste presidentvalet var det stora demonstrationer då många ansåg att Kina hade för stort inflytande över valet av kandidater.

Kina försöker även expandera i havet utanför Filippinerna och Vietnam. Den kinesiska fiskeindustrin har fiskat på de andra ländernas hav utan tillstånd. Spratly islands är ett antal öar utanför den filippinska kusten fullt med olja och naturgas. Trots att området är bestritt och anses tillhöra flera länder försöker Kina ta över öarna och dess naturresurser.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se