Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

15 000 ungdomar trotsade Stockholms högerpoltiker: ”Rädda klimatet!”

Publicerat

den

STOCKHOLM Högerpolitikerna i Stockholm ville förbjuda skoleleverna från att skolstrejka och demonstrera för klimatet. Då gick 15 000 ungdomar ut och demonstrerade utanför riksdagshuset.

I flera delar av landet gav politiker och rektorer efter för de enorma ungdomsprotesterna för klimatet. Men i Stockholm valde de styrande politikerna en helt annan väg. Där gick stadens ledande högerpolitiker och miljöpartister ut och poängterade att eleverna inte fick delta i den globala skolstrejk som lysts ut för att uppmärksamma klimathoten. Enligt Stockholm stads grundskolechef Lee Orberson

– Det är positivt att ungdomarna engagerar sig i en viktig fråga, det bådar gott för framtiden, men fredag är en ordinarie skoldag, sa Lee Orberson, grundskolechef i Stockholms stad till Dagens Nyheter.

I veckan har flera skolor i Stockholm skickat ut brev till föräldrarna där de krävt att föräldrarna ska tvinga deras ungdomar till att inte delta i protesterna. I ett brev som DN tagit del av står det att eleverna borde protestera genom elevråden istället för att skolstrejka och demonstrera.

Trots desperata utspel i mainstream medier och brev till tiotusentals föräldrar så samlades över 15 000 ungdomar för att demonstrera mot politikernas flathet i klimatfrågan.

FN har sedan flera år tillbaka slagit larm om att klimathotet är de största hotet mot jordens befolkning. Enligt forskningen är kapitalismen den absolut största orsaken. En tabufråga som inget riksdagsparti vågar lyfta.

FN-forskare har även kommit fram till att det är bristen på demokratisk ekonomi i världen som är det enskilt största klimathotet i världen.

FN-forskare slår även fast att höjt bensinpris inte hjälper i kampen mot framtida klimathot. Det stora problemet idag är de globala storföretagen. Bara i Sverige släpper tre enskilda storföretag ut mer koldioxid än hela Sveriges befolkning.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se