Kontakta oss

NOTISER

Våg av antirasistiska protester sköljer över USA

Publicerat

den

imageprocessor-1
USA | Rasismen mot afroamerikaner och andra minoriteter i USA är utbredd. En våg av protester mot att svarta studenter utsätts för diskriminering och rasistiska övergrepp sveper över universitet i USA.

En rektor har tvingats avgå efter att han inte tagit tag i diskriminering och anklagad för att ha tagit för lätt på rasismen på universitet. Aktuellt Fokus skrev för en vecka sedan om en tränare på ett universitet som tvingade afroamerikaner att ha sex med hennes dotter och sedan haft intim utfrågning utifrån rasbiologi med inriktning på sex.

Protestvågen startade på University of Missouri tidigare i höst och har tilltagit i styrka. När de afroamerikanska spelarna i skolans högt profilerade fotbollslag meddelade att de tänkte vägra träna och spela så länge rektor Tim Wolfe satt kvar så blev situationen ohållbar. Wolfe avgick i veckan och på torsdagen utsågs en afroamerikan till hans efterträdare.

I onsdags greps två vita 19-åringar, misstänkta för att ha dödshotat svarta elever på Missouriuniversitet på nätet. Inlägg som: ”Jag ska skjuta varje svart person jag ser” och ”Vi väntar på er på parkeringen” cirkulerade på sociala medier. På många andra lärosäten runt om i USA har protesterna i Missouri gett genklang.

På Yaleuniversitetet tågade flera hundra i protest mot att en studentföreningordnat fest för endast vita. På andra lärosäten har elever protesterat mot egna missförhållanden eller i sympati med aktivisterna i Missouri. Protesterna följer i spåren på en rad uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta, som det senaste året fått medborgarrättsrörelsen på fötter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se