Kontakta oss

ARBETSLIV

Svenskt Näringsliv: ”Sverige tjänar på lönedumpning”

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Förra veckan gick Liberalerna ut och attackerade Sveriges undersköterskor för att dessa anses ha för hög lön enligt högern. Nu har arbetsköparnas lobbyorganisation, Svenskt Näringslivs utredare kommit med ett snarlikt förslag som innebär lönedumpning på så kallade okvalificerade jobb.

Svensk Näringsliv har under avtalsrörelsen gjort flera utspel om lönesäkningar som enda lösning på att få människor i arbete. Nu står det klart att Svenskt Näringsliv har beställt och köpt en utredning av professorn Lars Calmfors på Stockholms universitet. Lars Calmefors har förordat lönesänkningar i över 25 år och nu visar det sig att Svenskt Näringsliv gav Calmefors mallen till vad de vill ha för slutprodukt i utredningen – nämligen att lönedumpning för arbetare är det enda rätt.

Lars Calmfors har kommit fram till att man måste sänka lönen för de som arbetar med okvalificerade jobb till 15 000 kronor i månaden. Han kallar det för ingångsjobb och gör det i sitt uppdrag att leda Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadsekonomiska råd.

Förutom det uppmanar han parterna att förhandla fram ingångsjobb, en anställningsform som ska vara under en kortare tid. Calmefors förslag innebär även att staten ska slopa arbetsgivaravgifter genom de aktuella anställningarna och dessutom vill han införa extra jobbskatteavdrag.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se