ARBETSLIV

Svenskt Näringsliv: ”Sverige tjänar på lönedumpning”

OTRYGGA SVERIGE | Förra veckan gick Liberalerna ut och attackerade Sveriges undersköterskor för att dessa anses ha för hög lön enligt högern. Nu har arbetsköparnas lobbyorganisation, Svenskt Näringslivs utredare kommit med ett snarlikt förslag som innebär lönedumpning på så kallade okvalificerade jobb.

Svensk Näringsliv har under avtalsrörelsen gjort flera utspel om lönesäkningar som enda lösning på att få människor i arbete. Nu står det klart att Svenskt Näringsliv har beställt och köpt en utredning av professorn Lars Calmfors på Stockholms universitet. Lars Calmefors har förordat lönesänkningar i över 25 år och nu visar det sig att Svenskt Näringsliv gav Calmefors mallen till vad de vill ha för slutprodukt i utredningen – nämligen att lönedumpning för arbetare är det enda rätt.

Lars Calmfors har kommit fram till att man måste sänka lönen för de som arbetar med okvalificerade jobb till 15 000 kronor i månaden. Han kallar det för ingångsjobb och gör det i sitt uppdrag att leda Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadsekonomiska råd.

Förutom det uppmanar han parterna att förhandla fram ingångsjobb, en anställningsform som ska vara under en kortare tid. Calmefors förslag innebär även att staten ska slopa arbetsgivaravgifter genom de aktuella anställningarna och dessutom vill han införa extra jobbskatteavdrag.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

3 kommentarer

3 Comments

 1. Kristian

  2016-02-18 den 03:54

  Sänk lönerna för partiledare samt övriga myndigheter…

 2. Bengt Oxelgren

  2016-02-16 den 11:25

  Kan hålla med om att man kan sänka lönerna. Fast då skall man samtidigt sänka alla hyror, matkostnader, bensin rättare sagt alla utgifter en person har. Skatterna mm skall också sänkas motsvarande.
  Fast det var nog inte det man menade från Näringslivet. Utan vinsterna skall öka så aktieägarna kan få ut mer vinst.

 3. folkets vän

  2016-02-15 den 23:16

  Utan att ha läst den omnämna rapporten så kan man ju tycka det är lite märkligt att det i det i detta läge av deflation vi befinner oss i ändå propageras för sänkta löner. Det var nämligen Calmfors, Svenskt Näringsviv och resten av borgerlighetens ständiga argument mot löneökningar fram tills alldeles nyligen; att det skapar inflation. Well, nu har vi sedan en tid tillbaka för första gången på väldigt länge deflation, något alla \”experter\” menar är dåligt, så varför inte lite rejäla löneökningar för att få ordning på ekonomin?
  Jo, ni vet ju redan svaret. Det finns inga objektiva \”samhällsintressen\”, det finns inget \”bra för Sverige\” eller \”bra för ekonomin\”, det finns bara klassintressen. Det som är dåligt för oss är bra för dem.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp