Kontakta oss

INRIKES

Vänsterledaren: Låt värnpliktiga hjälpa till med brandbekämpningen

Publicerat

den

INRIKES Trots att Sverige är ett världens mest rika länder tvingas räddningstjänsten vända sig till allmänheten för att få bukt med bränderna som härjar på över 70-platser runt om i landet. Hitills har Stefan Löfven inte ens nämnt brandkatastroferna den senaste veckan. Annat är det med  vänsterledaren Jonas Sjöstedt som anser att svensk militär ska kunna sättas in och hjälpa räddningstjänsten när det behövs.

”Torkan, värmen och de omfattande bränderna ger oss en föraning om vad klimatförändringarna kan innebära. Vi måste snabbt minska utsläppen, men också förbereda oss för en ny verklighet med stora skogsbränder.” skriver Jonas Sjöstedt och ger två konkreta förslag på hur samhället ska kunna rusta sig i frantiden.

”Utveckla den nya värnplikten med en möjlig civil tjänstgöring för brandbekämpning och katastrofberedskap. Så kan vi få mer utbildad personal och utrustning att kalla in när det vanliga brandförsvaret verkligen behöver stöd.”

Jonas Sjöstedt anser även att svenska staten bör föra samtal med våra nordiska grannländer och baltstaterna, om att köpa in flygplan för brandbekämpning tillsammans.

”Överväg och utred att köpa in flygplan för brandbekämpning tillsammans med nordiska och baltiska länder som är intresserade. Så kan vi hjälpas åt i krisläge med kapacitet och egna utbildade piloter när det behövs.” skriver Sjöstedt.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se