Kontakta oss

DEBATT

”Sverige behöver Gula Västarna”

Publicerat

den

DEBATT Här förklarar några av aktivisterna i Gula Västarna varför de tycker att Sverige behöver en massiv proteströrelse.

”Jag har fått nog av allt elände -var hittar jag en gul väst?” frågar sig en medelålders kvinna från mellan-Sverige i en kommentar på vår Facebook-sida. Hon är inte ensam om att känna frustration. Sedan vi startade Facebook-sidan ”Gula Västarna” i december förra året har det vällt in meddelanden från pensionärer som inte längre kan leva på sin pension och funktionshindrade som riskerar att mista sin assistans. Vårt land är mer ojämlikt än det varit på decennier och det känns inpå bara skinnet. Samtidigt finns de som tjänar på ojämlikheten. Tre miljardärer äger mer än halva Sveriges befolkning tillsammans.

M-KD-budgeten och den nya regeringens klasspolitik är som att kasta bensin på elden. I Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna ingår bland annat överenskommelser om marknadshyror, inskränkningar i strejkrätten och massiva nedskärningar. Men också skattesänkningar för de redan rika.

Samtidigt som tre svenska storföretag släpper ut mer än hela landets befolkning tvingas vi vanliga medborgare betala hela kostnaden för klimatomställningarna.

Vi var många som rätade våra trötta ryggar när vi läste om våra kamrater i Frankrike. Vi var många som stolt höjde blicken och knöt nävarna när vi såg ”Gula Västarna” tvinga president Macron att backa om den orättvisa bränsleskatten och att höja Frankrikes minimilöner. Rörelsen Gula Västarna har redan vunnit sina första segrar. Här i Sverige har vi ingenting att förlora utom våra bojor. ”Den som kämpar kan förlora, men den som inte kämpar kommer garanterat att förlora.” som den strejkande järnvägsarbetaren Jean-Baptiste Buard formulerade det i en intervju.

Frågan är inte om det kommer ske en stark folklig motreaktion på nedskärningarna och klass-politiken i vårt land; frågan är när. Sverige behöver Gula Västarna.

Administratörs-teamet för Facebook-sidan Gula Västarna
redaktionen@aktuelltfokus.se