Kontakta oss

INRIKES

Vill avskaffa reseavdraget: ”Då blir det jämställt med Rut och Rot”

Publicerat

den

INRIKES  Finansdepartementets reseavdragskommitté föreslår att regeringen ska avskaffa dagens reseavdrag och ersätta det med en skattereduktion. Anledningen är att man vill göra systemet mer kompatibelt med Rut- och Rot.

Enligt Reseavdragskommittén kommer en skattereduktion leda till att bilister kommer få tillbaka exakt samma summa på skatten, oavsett vad man har för årsinkomst. I en intervju med Sveriges Radio säger Reseavdragskommitténs utredare, Lennart Olsen, att förändringarna passar bättre in med andra skattereduktioner som Rut- och Rot-bidragen.

– Vi tycker det är riktigare att göra det i form av en skattereduktion, då blir det jämställt med andra skattereduktion som rut- och rotavdrag, säger Lennart Olsen.

Utredningen föreslår även att regeringen ska införa en 30-kilometers regel som innebär att man måste ha minst tre mil till jobbet för att få en skattereduktion. Har man mindre avstånd än det kommer man inte få tillbaka en krona. Enligt Reseavdragskommittén innebär förslaget att uppemot 200 000 färre kommer få tillbaka pengar för sina jobbresor.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se