LEDARE

Sverigedemokraterna är Bert Karlssons bästa vän

Foto: Poltikerveckan Almedalen

LEDARE  När Jonas Sjöstedt i direktsänd debatt med Jimmie Åkesson blev kallad för lögnare av SD-ledaren visade det sig att det var Jimmie Åkesson som ljög. Det konsekventa nekandet till de hemliga mötena med riskkapitalister och lobbyorganisationerna som verkar för ökad profithunger och dumpade löner är förståeligt med tanke på SD:s ställning hos en ganska så stor del av arbetarklassen.

Det är nämligen inte så trevligt att ett parti som rider på en underdogstatus att bli påkomna med att vara som alla andra partier i riksdagen – Nämligen lika goda kålsupare som övriga partier som tillhör de som har börjat kallas för gammelpartierna. Än mindre trevligt blir det när människor börjar förstå sambandet mellan hur den Sverigedemokratiska politikerklassen röstar i riksdagen och vad det gör för samhället i stort. Vill man hårdra det så även den minst begåvade ska kunna förstå så kan man säga att SD:s vänliga inställning till globaliserad marknadsekonomi och dess riskkapitalistiska herrar gav utrymme för än fler vägda kissblöjor på ålderdomshemmen.

Sverigedemokraterna är sannerligen Bert Karlssons bästa vän. Det går nämligen inte att förneka att SD:s ja till flyktingprofit har gynnat människor som den forna högerpopulisten från Skara. En annan SD-vän är bolaget Attendo Care. Ett bolag som verkligen vet hur man kan tjäna pengar på människors olycka.

I samband med att flyktingkatastrofen har ökat meddelar Attendo Care att de nu höjer priset vilket innebär än mer skattepengar i fickan till IK invest och Björn Savén. Samma Savén som har tjänat mer än en miljard på vinster i välfärden. Det är rent ut sagt skamligt att sådana här människor ska kunna fortsätta suga ut samhället på pengar. Men det är däremot inte förvånande eller speciellt chockerande. Det är så kapitalismen fungerar och profit kommer alltid vara kapitalistens mål. För i kapitalismens värld finns det inget utrymme för socialt ansvarstagande.

Detsamma kan man säga om Sverigedemokraterna. Det framgår tydligt att Sverigedemokraterna vill gynna flyktingprofitörer och företag som väger våra äldres kissblöjor på grund av profit. Ska vi dessutom ta en titt på vad Sverigedemokraternas ekonomiska politik hade inneburit för landets undersköterskor om den hade blivit verklighet så framgår det tydligt att villkoren för dessa hade blivit kraftigt försämrade.
Men hur går det ihop med att partiet säger sig vilja spara in över 100 miljarder på att sparka på de människor som befinner sig längst ned i samhällspyramiden, nämligen flyktingar. Dessa besparingar borde ju kunna säkerställa kraftiga löneökningar för landets undersköterskor och man kan ju tycka att ett parti som talar om ekonomiskt ansvar borde inse det olämpliga i vinstintressen i till exempel vården och skolan och helt sonika förbjöd det. Men så ser inte verkligheten ut.

I verkligheten är Jimmie Åkesson och SD kapitalisternas bästa vän. Det har de varit under lång tid och de har varit öppna med det. Det är bara till att gå in på deras hemsida för att se hur de öppet skriver att de vill se fortsatta vinster i välfärden och hur de stödjer den globaliserade marknadsekonomin. Med andra ord, de är lika systemtrogna och står på exakt samma grund som det övriga etablissemanget. Vilket innebär att deras besparingar på flyktingar som flyr ISIS våldtäktsepedemi och folkmord inte kommer förändra ett dyft i realiteten.

SD vet mycket väl att de som politiker tjänar på att tjäna den hasardspelslika marknadsmodellen där börshajar och riskkapitalister ges fria händer och staten förväntas stå och titta på medan profithungern skapar än sämre villkor för befolkningen i stort. Dagen då SD-trojkan går i pension kommer de likt sossar och moderater erbjudas toppjobb i de branscher som de har gynnat i sina politiska karriärer. Så fungerar nämligen samhället på riktigt.

För SD:s del lär deras politikerklass inte ha funderar två gånger på att gynna Bert Karlsson och flyktingprofiten. Det är nämligen tacksamt för dem att kunna gynna och gnälla på samma gång. Det ger dem nämligen politiska poäng. Först gör man marknaden anarkistisk och låter kapitaleliten få sätta ribban efter sina egna önskemål – därefter går man ut och kritiserar konsekvenserna då det visar sig att den anarkistiska marknadsekonomin innebär kaos med fantasihyror på uppemot 60 000 kronor i månaden för en sliten etta med kokvrå – som myndigheterna gladeligen betalar med skattebetalarnas pengar. Det är det perfekta hyckleriet och det fungerar. Det är så SD vinner på att vara flyktingprofitörernas bästa vänner.

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se

9 kommentarer

9 Comments

 1. Hare Brahs

  2015-12-14 den 17:29

  Är ni helt från vettet? Ni måste skojja! Detta är Sjuklöverns sås, kom inte och skyll på SD för att Bert Karlsson tjänar kosing..

  • AktuelltFokus

   2015-12-14 den 19:49

   Sverigedemokraterna har flera gånger aviserat att de stödjer riskkapitalisternas verksamhet. Har du problem med det får du rimligtvis ta det med SD då det är de som vill ha kvar resursplundrandet. Bert Karlsson eller Carema spelar inte så stor roll i sammanhanget. SD ska liksom resten av partierna i riksdagen stå till svars för sin politik. Allt annat vore skandal.

 2. Jag

  2015-11-28 den 06:45

  Jag blir lika förbannad som alla andra som tror på lika värde välfärd för alla mm när Bert Karlssons namn eller andra profitsvin som bara vill roffa åt sig. Men det som gör mig mest förbannad är varför vi låter det fortgå, måste nog till något liknande franska revolutionen för att få till en förändring. För Sverige idag blir bara mer och mer likt Tyskland under 30-40talet. Idag får man ju utföra vilka rasistbrott som helst utan att ngn reagerar och agerar. Kanske vi skulle samla ihop SD gänget och skicka dem på en sällskaplig resa för att hjälpa till i närområdet, mitt förslag är Syrien.

 3. Kao

  2015-11-07 den 22:59

  Att (M) och (SD) kommer att samarbeta ännu mer än nu har jag förstått redan för åratal sedan. Det kommer bli mycket värre. Detta är tyvärr bara början.

 4. Shawbo Elyasi

  2015-10-05 den 22:07

  Den mannen Bert är en hänsyns kapitalist som bara har en ledstjärna i livet pengar dessutom är han nasse som hans kompisar i SD.

 5. Animallover

  2015-10-04 den 22:27

  Mycket bra. En blind man kan se hur SD är de nya Moderaterna. Titta bara på hur de vill skära i fördelningsresurserna till kommunerna. Som kommunalanställd undersköterska hade det knappast blivit skojigt.

 6. Bert

  2015-10-04 den 18:29

  Kan bara hålla med. En bra text och genomgång.

 7. Volvo

  2015-10-04 den 10:11

  Tack för en lysande text. Mycket bra.

 8. Robin

  2015-10-03 den 20:37

  Kan bara hålla med. Sverigedemokraterna har öppnat dörren på vid gavel för riskkapitalister att plundra svensk välfärd. SD kan nu sluta prata om att de \”värnar\” arbetare, fattigpensionärer och fattiga svenskar. De värnar bara sin egen feta plånbok från riksdagen och riskkapitalisternas plånböcker. Bra artikel av er som belyser SD:s hyckleri.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp