Kontakta oss

LEDARE

Sverigedemokraterna är Bert Karlssons bästa vän

Publicerat

den

LEDARE  När Jonas Sjöstedt i direktsänd debatt med Jimmie Åkesson blev kallad för lögnare av SD-ledaren visade det sig att det var Jimmie Åkesson som ljög. Det konsekventa nekandet till de hemliga mötena med riskkapitalister och lobbyorganisationerna som verkar för ökad profithunger och dumpade löner är förståeligt med tanke på SD:s ställning hos en ganska så stor del av arbetarklassen.

Det är nämligen inte så trevligt att ett parti som rider på en underdogstatus att bli påkomna med att vara som alla andra partier i riksdagen – Nämligen lika goda kålsupare som övriga partier som tillhör de som har börjat kallas för gammelpartierna. Än mindre trevligt blir det när människor börjar förstå sambandet mellan hur den Sverigedemokratiska politikerklassen röstar i riksdagen och vad det gör för samhället i stort. Vill man hårdra det så även den minst begåvade ska kunna förstå så kan man säga att SD:s vänliga inställning till globaliserad marknadsekonomi och dess riskkapitalistiska herrar gav utrymme för än fler vägda kissblöjor på ålderdomshemmen.

Sverigedemokraterna är sannerligen Bert Karlssons bästa vän. Det går nämligen inte att förneka att SD:s ja till flyktingprofit har gynnat människor som den forna högerpopulisten från Skara. En annan SD-vän är bolaget Attendo Care. Ett bolag som verkligen vet hur man kan tjäna pengar på människors olycka.

I samband med att flyktingkatastrofen har ökat meddelar Attendo Care att de nu höjer priset vilket innebär än mer skattepengar i fickan till IK invest och Björn Savén. Samma Savén som har tjänat mer än en miljard på vinster i välfärden. Det är rent ut sagt skamligt att sådana här människor ska kunna fortsätta suga ut samhället på pengar. Men det är däremot inte förvånande eller speciellt chockerande. Det är så kapitalismen fungerar och profit kommer alltid vara kapitalistens mål. För i kapitalismens värld finns det inget utrymme för socialt ansvarstagande.

Detsamma kan man säga om Sverigedemokraterna. Det framgår tydligt att Sverigedemokraterna vill gynna flyktingprofitörer och företag som väger våra äldres kissblöjor på grund av profit. Ska vi dessutom ta en titt på vad Sverigedemokraternas ekonomiska politik hade inneburit för landets undersköterskor om den hade blivit verklighet så framgår det tydligt att villkoren för dessa hade blivit kraftigt försämrade.
Men hur går det ihop med att partiet säger sig vilja spara in över 100 miljarder på att sparka på de människor som befinner sig längst ned i samhällspyramiden, nämligen flyktingar. Dessa besparingar borde ju kunna säkerställa kraftiga löneökningar för landets undersköterskor och man kan ju tycka att ett parti som talar om ekonomiskt ansvar borde inse det olämpliga i vinstintressen i till exempel vården och skolan och helt sonika förbjöd det. Men så ser inte verkligheten ut.

I verkligheten är Jimmie Åkesson och SD kapitalisternas bästa vän. Det har de varit under lång tid och de har varit öppna med det. Det är bara till att gå in på deras hemsida för att se hur de öppet skriver att de vill se fortsatta vinster i välfärden och hur de stödjer den globaliserade marknadsekonomin. Med andra ord, de är lika systemtrogna och står på exakt samma grund som det övriga etablissemanget. Vilket innebär att deras besparingar på flyktingar som flyr ISIS våldtäktsepedemi och folkmord inte kommer förändra ett dyft i realiteten.

SD vet mycket väl att de som politiker tjänar på att tjäna den hasardspelslika marknadsmodellen där börshajar och riskkapitalister ges fria händer och staten förväntas stå och titta på medan profithungern skapar än sämre villkor för befolkningen i stort. Dagen då SD-trojkan går i pension kommer de likt sossar och moderater erbjudas toppjobb i de branscher som de har gynnat i sina politiska karriärer. Så fungerar nämligen samhället på riktigt.

För SD:s del lär deras politikerklass inte ha funderar två gånger på att gynna Bert Karlsson och flyktingprofiten. Det är nämligen tacksamt för dem att kunna gynna och gnälla på samma gång. Det ger dem nämligen politiska poäng. Först gör man marknaden anarkistisk och låter kapitaleliten få sätta ribban efter sina egna önskemål – därefter går man ut och kritiserar konsekvenserna då det visar sig att den anarkistiska marknadsekonomin innebär kaos med fantasihyror på uppemot 60 000 kronor i månaden för en sliten etta med kokvrå – som myndigheterna gladeligen betalar med skattebetalarnas pengar. Det är det perfekta hyckleriet och det fungerar. Det är så SD vinner på att vara flyktingprofitörernas bästa vänner.

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se