Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraternas Nato-svängning kan föra Sverige närmare Turkiet

Publicerat

den

Foto: Mikhail Palinchak / News Öresund

INRIKES    Sverigedemokraterna toksvänger i Natofrågan. Öppnar upp för att Sverige kan ansluta sig till Nato. Kan innebära att svenska soldater tvingas strida för den högerextrema islamistregimen Turkiet.

Idag fattade försvars- och utrikesutskottet i riksdagen beslutet om att uppmana regeringen att införa en Natooption i den säkerhetspolitiska linjen. Detta skedde efter att Sverigedemokraterna svängt i frågan och anslutit sig till övriga borgerliga partier. En Natooption innebär inte att Sverige ansöker om medlemskap utan att Sverige kommer vidta de åtgärder som krävs för att kunna ansluta sig till Nato snabbt.

Svenska soldater kan tvingas strida för Turkiet

Sverigedemokraternas omsvängning i frågan innebär att Sverige på sikt kan bli en Natostat med allt vad det innebär. Om så skulle bli fallet hade det kunnat leda till scenarion där svenska soldater kan tvingas strida för den turkiska islamistregimen. Detta eftersom  Turkiet är Natomedlem och Nato styrs genom ett system som praktiserar kollektivt försvar då alla medlemsstater är överens om att ömsesidigt försvara andra medlemsstater mot yttre angrepp.

Svenska soldater skulle även kunna tvingas strida för Viktor Orbans regim i Ungern eller den högerextrema regimen i Polen om länderna skulle hamna i krig.

Tidigare svek mot väljarna

Efter SD:s totala omsvängning står det klart att det blåbruna partiet har svikit sina väljare i ytterligare en fråga. Tidigare har SD svikit väljarna i frågan om vinster i välfärden. Först meddelade man att partiet var för hårdare tag mot välfärdsprofitörerna men efter diverse middagar med lobbyister från näringslivet svängde SD i frågan och förhindrar därmed vinstbegränsningar i välfärden. Sverigedemokraterna har även svikit väljarna i frågan om lönedumpningen inom den svenska transportsektorn. Detta efter att partiet röstade ja till en liberalisering av bussmarknaden i EU i transportutskottet. Vilket öppnade upp för mer lönedumpning för landets yrkeschaufförer. Sverigedemokraterna har även slopat kravet på självständighet från Europeiska unionen. Och nu svänger SD om den svenska alliansfriheten och öppnar för att Sverige kan ansluta sig till Nato.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se