Kontakta oss

INRIKES

”Sverigevänner” sprider ryska narrativ i hatdrev mot Försvarsmakten

Publicerat

den

FÖRSVARET ”Sverigevänner” skogstokiga för att Aftonbladet uppmärksammade försvarets trosor – upprepar ryska narrativ mot den svenska Försvarsmakten.

En ledartext om kvalitén på Försvarsmaktens trosor har rört upp hårda känslor bland de så kallade ”Sverigevännerna”. Efter att värnpliktiga Felicia Konstenius berättade att försvarets trosor ger blodiga brännskador, utsattes både hon och andra kvinnliga soldater, samt hela Försvarsmakten för massor av hatiska och hånfulla kommentarer på sociala medier.

– De orsakar blodiga skavsår. De är alldeles för korta, när du marscherar blir det friktion så att man får brännskador på benen nästan direkt, säger Felicia Konstenius till Aftonbladets ledarskribent Susanna Kierkegaard.

På bland annat Twitter och Facebook skriver flera uttalade högeranhängare och så kallade ”Sverigevänner” att kvinnor inte har i Försvarsmakten att göra. Andra är mer hånfulla medan somliga väljer att misskreditera hela svenska försvaret. Här nedan är några av de hysteriska reaktionerna.

Ryska narrativ

Den gemensamma nämnaren är att hatarna sprider ett tydligt ryskt narrativ om det skulle vara fel med kvinnor och HBTQ-personer inom försvaret, samtidigt som dom framställer Försvarsmakten som svag och försvarsoduglig.

Enligt Charlotte Wagnsson, professor vid Försvarshögskolan, är målet med den ryska propagandan att smäda Sverige, bland annat genom att måla upp bilden av att Sverige har förfallit moraliskt. Syftet är att ingjuta fruktan och splittra befolkningen, och i slutändan destabilsera den demokratiska staten.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se