Kontakta oss

NOTISER

Maktelitens skattesmitning – Mer än invandringen och försvaret tillsammans

Publicerat

den

INRIKES| Vad kostar maktelitens  skattesmitning svenska folket per år? Frågan har länge varit omdebatterad då storföretagen och deras politiker ofta mörkar sina tillgångar för allmänheten. I morgondagens Uppdrag Granskning i SVT1 ges vi för första gången en ungefärlig siffra – och summan är astronomisk.

Cirka 500 miljarder kronor årligen beräknas storföretag, förmögna styrelseproffs och rika politiker gömma undan från svenskarna varje år. Enskilda individer som har tjänat hundratals miljoner kronor utan att ge tillbaka så mycket som en krona till samhället – trots att de själva njuter av välfärdssamhällets fördelar.

För att ge en uppskattning över hur mycket makteliten undanhåller samhället har Aktuellt Fokus gjort en mindre uträkning i jämförelse med den senaste statsbudgeten och SD:s påstående om vad invandringen kostar.

Mer än invandringen och försvaret tillsammans

När Aktuellt Fokus går igenom statsbudgeten visar det sig att siffran motsvarar försvarsbudgeten mer än tio gånger. Överklassens skattesmitare kostar dessutom betydligt mer än vad invandringen kostar.

Om man utgår från den inte alls så objektiva källan Sverigedemokraterna och utgår från deras senaste budgetförslag så räknar partiet med att invandringen kostar drygt 208 miljarder kronor. Även om SD:s siffror är överdrivna motsvarar de inte ens hälften av vad överklassens skattesmitning kostar samhället. En fråga som partiet inte vill vidröra av rädsla för att bli kallade för kommunister. SD har sedan tidigare även tagit aktiv ställning för den ekonomiska makteliten, bland annat genom aktivt stöd för vårdföretagarna genom att rösta ja till vinster i välfärden i Sveriges riksdag.

När Aktuellt Fokus blickar på den senaste antagna statsbudgeten är det häpnadsväckande vilka utgiftsområden som hade kunnat bekostats om överklassens tillgångar hade reglerats bättre. Istället får vanliga arbetare betala priset.

Försvar och samhällets krisberedskap 48,8 miljarder
Hälsovård, sjukvård och social omsorg 69,2 miljarder
Ekonomisk trygghet vid ålderdom 36,1 miljarder
Rättsväsendet: 41,5 miljarder
Allmänna bidrag till kommuner: 93,3 miljarder
SD:s påstådda invandringskostnad: 208 miljarder
Totalt = 496,9 miljarder kronor.

Programmet sänds i SVT1 klockan 20.00 imorgon onsdag. Se trailer från Uppdrag Gransknings Facebooksida nedan

https://www.facebook.com/granskning/videos/10154065722044883/?permPage=1

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se