Kontakta oss

INRIKES

Svinigt på Scan – Nu kommer skattesmällarna

Publicerat

den

INRIKES | Livsmedelsföretaget Scan har ägnat sig åt lönedumpning genom att anlita utländsk arbetskraft via bemanningsföretag. Den inhyrda arbetskraften bytte ut den fastanställda samtidigt som företaget inte betalade inkomstskatt för den nya personalen. Facket uppmärksammade det hela och valde att agera. Nu står det klart att bemanningspersonalen blir fastanställd och att de inhyrda ska betala stora skattesmällar.

Det var för drygt 10 år sedan som företaget Scan började anlita personal från den Irländska bemanningspoolen, Cooley Food som använder sig av utnyttjade arbetare från Östeuropa. Scan påstod att det var på grund av att de inte kunde hitta kompetenta styckare som de vände sig till bemanningsbranschen.
De inhyrda var från länder som Polen och Tjeckien. Efter att skatteverket gjort en revision på företaget visade det sig att villkoren var usla och att lönerna var låga. Det räknades ut att de inhyrda hade arbetat i genomsnitt 2200 timmar per år. Mer än 400 timmar över det svenska genomsnittet. Lönen låg på 90 kronor i timmen samtidigt som lönen för de fastanställda med kollektivavtal hade en genomsnittlig lön 180kr i timmen. Scan hade även valt att inte dra skatt på de inhyrdas löner.

När fler av de fastanställda blev ersatta av inhyrd personal valde facket att agera. Scan valde att inte förhandla eller göra några kompromisser med facket. Facket såg hur deras medlemmar blev av med jobben och hur Scan ignorerade deras krav. Fackets traditionella metoder fungerade inte därför kom de fram med en ny metod för att sätta press på Scan.

Facket valde att attackera varumärket Scan. Runtom i landet spreds en modifierad Scan-logo där namnet Scan hade förändrats till, Scandal. Det började påverka Scans varumärke negativt vilket ledde till att företaget blev tvungna att förhandla. Sedan årsskiftet finns det inte längre några inhyrda från det irländska bemanningsföretag och de får enbart använda sig av svenska bemanningsföretag när den befintliga personalen inte räcker till.

Scan hade inte betalat arbetsgivaravgifterna för de inhyrda men efter skatteverkets revision blev de tvungna att betala 3,4 miljoner kr i efterskott. Samtidigt hade företaget inte dragit inkomstskatt på de inhyrda vilket de nu själva får betala. Några av de inhyrda är kvar på Scan fast nu som fastanställda men många har flyttat tillbaka till sina hemländer. Inkomstskatten som de inhyrda får betala kan vara så hög som 200 000 kronor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons