Kontakta oss

UTRIKES

VIDEO | Tusentals spanjorer protesterade i världens första hologramdemonstration

Publicerat

den

UTRIKES | Fredagen den 10 april ägde en virtuell demonstration rum utanför parlamentet i Madrid. Med plakat och slagord ställde demonstranterna upp på världens första hologramdemonstration.

Tusentals personer deltog via en projekterad webbkamera, i protest mot Spaniens nya så kallade “gag laws” (munkavlelagar), som bland annat förbjuder demonstrationer utanför myndighetsbyggnader och legitimerar statliga rättsövergrepp. Det är den första virtuella hologramdemonstrationen som någonsin har ägt rum.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=id67hq6Bqkc

 

FAKTA: Detta innebär Spaniens nya “Gag laws”

– Legalisering av polisiära register över demonstranter, aktivister och alternativ media

– Böter på manifestationer och öppna möten på allmän plats, utanför myndighetsbyggnader och “viktiga infrastrukturella objekt”

– Polisen får genomföra räder och husrannsakan utan åklagarbeslut

– Böter på protestmöten utan polistillstånd och fredlig civil olydnad

– Skyhöga rättegångskostnader vid överklagande av böter

De antidemokratiska lagarna har drivits igenom av Spaniens regerande högerparti, Partido Popular. Kritikerna menar att tendenserna påminner om det fascistiska Franco-styret och har skapats för att kväva den växande vänstervågen i Spanien.
På senare år har den breda vänstern samlats miljontals människor till protester mot att vanligt folk får betala för kapitalets kris via nedskärningar och kraftigt försämrad välfärd.

Emil Tholander

emil.tholander@aktuelltfokus.se