Kontakta oss

ARBETSLIV

Syndikalisterna kampanjar för att bevara strejkrätten

Publicerat

den

INRIKES Idag lanserade fackförbundet SAC Syndikalisterna en ny kampanj som ska motarbeta Socialdemokraternas planerade antistrejklag.

I en längre text på SAC:s hemsida skriver fackförbundet att Socialdemokraternas lagförslag försämrar löntagarnas rättigheter till förmån för ägarna. Enligt SAC handlar antistrejklagen framförallt om demokrati och medbestämmande.

”Frågan om strejkrätten handlar inte bara om ”kosmetiska ingrepp” i den svenska modellen och invecklade lagtexter. Det är en fråga om demokrati och medbestämmande. Förslaget att försämra anställdas rättigheter till förmån för de som äger går stick i stäv med den demokratiska tumregeln att de som berörs av ett beslut borde ha rätt att påverka det.” skriver SAC.

Varnar för gula fack

SAC varnar även för att Socialdemokraternas lagförslag riskerar att urholka hela fackföreningsrörelsen. Bland annat pekar man ut risken med att så kallade ”gula fackförbund” kommer uppstå. Vilket i sin tur öppnar dörren för lönedumpning.

”Det andra stora problemet med förslaget är att det innebär att bara den första fackföreningen som tecknar ett kollektivavtal bestämmer vilka villkor som ska gälla på arbetsplatsen. Det betyder i praktiken att ett företag till exempel själv kan starta ett så kallat ”gult fackförbund”. Det är alltså en förening som kallas för fackförening, men  utan medlemmar, och sedan kan företaget teckna ett avtal med det gula fackförbundet som innehåller lönesänkningar och andra försämringar för löntagarna. Då kan inget riktig fackförbund göra någonting åt villkoren på arbetsplatsen, utan det är det dåliga avtalet som gäller. Lönedumpning och sämre villkor kan då bli allt vanligare och sprida sig till alla branscher, snabbare än någonsin förut.” skriver SAC.

På sin hemsida uppmanar SAC människor att dels organisera sig i facket men också att stötta nätverken Strike Back och Försvara Strejkrätten. Se SAC:s kampanjfilm nedan.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se