Kontakta oss

INRIKES

Här propagerar SD-politikern för inbördeskrig – vill skjuta Victoria Kawesa

Publicerat

den

STOCKHOLM ”Är det verkligen rimligt att det ska vara olagligt och sätta en kula i pannan på en GORILLA?”. Så skriver SD-politikern Benito Fonyodi om före detta FI-ledaren Victoria Kawesa. SD-politikern vill även starta inbördeskrig i Sverige och rensa landet på ”svartskallar” och det han kallar för ”kackerlackor”.

Aktuellt Fokus har granskat SD-politikern Benito Fonyodi från Botkyrka söder om Stockholm. I granskningen framgår det att Benito Fonyodi har spridit enorma mängder rasistiskt hat på sociala medier. I Facebookgruppen ”Svenskarna först”. som administreras av Fonyodi själv, kallar han invandrare för kackerlackor och säger sig vilja utrota ”svartskallar”.

Vill starta inbördeskrig

”Man önskar nästan att vi Svenskar startade ett inbördeskrig och utrotade alla svartskallar” skriver en person i kommentarsfältet. Istället för att bemöta personen väljer SD-politikern tillika gruppadministratören att gilla kommentaren. Men det slutar inte där. ”Får jag vara med fast jag själv är svartskalle?” skriver Benito Fonyodi som svar på kommentaren. Därefter beskriver han invandrare som kackerlackor.

”Går tyvärr inte att undvika dom nuförtiden Dom är rena rama kackerlackor Så fort man öppna dörren o går ut så är det fan bara Arabiska man hör Svenska språket håller på att försvinna helt Man blir vansinnig när man hör att t.o.m Svenska ungdomar använder Arabiska ordval i sina konversationer” skriver Benito Fonyodi.

Rasistiskt näthat mot Victoria Kawesa

Att avhumanisera människor genom att jämföra dem med djur är ett genomgående tema hos SD-politikern. När han delar en länk om förra FI-ledaren Victoria Kawesa skriver han: ”Är det verkligen rimligt att det ska vara olagligt och sätta en kula i pannan på en GORILLA`????? Ja bara undrar”.

Hänger ut sina egna restauranggäster

Den 29 juni förra året smygfotograferade Benito Fonyodi gäster på sin restaurang och hängde ut dem i den rasistiska gruppen. I en kommentar till bilderna, som föreställer två svarta kvinnor, anmärkte han på hur på hur de satt. Därefter ställde han frågan om han var rasist för att han slängde ut kvinnorna. Bland de 124 efterföljande kommentarerna hyllas SD-politikern för att han slängde ut kvinnorna ifråga. ”ut med packet” skriver en person som svar till SD-politikern.

Skyller på kapat konto

När Aktuellt Fokus kontaktar politikern vill han inte kännas vid sina uttalanden, istället skyller han på att hans Facebookkonto har varit kapat – ett problem som tydligen varit återkommande. Benito Fonyodi lägger den största skulden på Facebook som företag. I samtalet råkar Fonyodi däremot erkänna att han administrerar den rasistiska Facebookgruppen ”Svenskarna först”.

När vi frågar honom om inlägget om Victoria Kawesa nekar han till att han ska ha yttrat sig på det sätt han gjort.

– Nä knappast, sånt skriver jag inte. Jag har fått mitt konto kapat ett antal gånger. Senast idag, säger Benito Fonyodi.

Du har fått ditt konto kapat ett antal gånger?

– Ja, senast idag har jag bytt lösenord och fick säkra kontot igen.

Jasså?

– Det är mycket som publiceras genom mitt konto, jag vet inte, jag lyckas inte få ett hum om hur det funkar.

Du har inte funderat på att stänga ner ditt Facebookkonto om det är så att det blir hackat hela tiden?

– Jag har ju haft den ganska länge nu, svarar Benito Fonyodi och berättar att han driver en Facebooksida för sin restaurang som han inte vill bli av med.

Jag ser ett annat inlägg här i ditt namn. Där står ”När apor blir partiledare i ett europeiskt land, då har det gått helt åt fanders för det landet. Ta fram ficklamporna, nån har släckt ljuset i Sverige”.

– Är det så?

Ja så är det.

– Ja det kan jag inte uttala mig om. Det är som sagt var…jag har ju…det är ju till och med inlägg på arabiska och på indiska som dyker upp på min Facebooksida utan att jag har lagt upp dem. Så att eh, jag kanske kan fundera på att lägga ner det där.

Och du ska ju även vara administratör för en Facebookgrupp ser jag här, det är ju inget man bara blir sådär.

– Jag är administratör, det stämmer ja. Jag är administratör i flera grupper, framförallt i matlagningsgrupper. Vilken grupp syftar du på?

Jag tänkte på den här gruppen ”Svenskarna först” där du bland annat har varit inne och skrivit.

– Vad har jag skrivit där då?

Bland annat det som jag har nämnt och tagit upp om Victoria Kawesa – 

– Det tror jag inte att jag har gjort. Nej knappast, jag håller mig i skinnet när det gäller dom bitarna. Som sagt, jag kan inte dementera det med tanke på att jag haft ett antal inlägg som har dykt upp på min…profil utan att jag har skickat iväg dom.

Så du kan inte dementera?

– Nej jag kan inte dementera det med tanke på alla inlägg som har skickats i mitt namn.

Hur ser du på den här typen av uttalanden?

– Det tycker jag är helt åt helsike om jag säger så. Och framförallt att Facebook i sig inte kan hålla reda på att…man byter ju lösenord titt som tätt och likt förbannat så blir ju kontona kapade. Det tycker jag är helt åt helsike.

Det verkar vara ett stort utbrett problem bland dina partikamrater också…

– Ja det har jag hört talas om, det är inte bara mina partikamrater, det är mina vänner också. Jag har vänner överallt, till och med i Italien har jag vänner som har fått sina Facebookkonton kapade. Jag granskar mina inlägg så gott jag kan.

Du gör det alltså…

– Absolut, jag har tagit bort två inlägg senast idag som jag inte har publicerat. Jag kan bevisa att mitt konto har varit kapat idag.

Du har inte funderingar på att göra en polisanmälan?

– Jag har inte funderat på det om jag ska vara riktigt ärlig. Jag har bara försökt byta mina lösenord så gott jag kunde och försvåra dem så pass mycket att inte vem som helst kan komma åt dem. Det är vad jag har gjort. Med tanke på att det inte har berört mig personligen eller varken psykiskt eller fysiskt så har jag inte tagit det på fullt allvar om man säger så. Det har inte drabbat mig direkt.

Förklaringen håller inte

Under arbetet med den här artikeln ansökte Aktuellt Fokus reporter om medlemskap i den slutna rasistgruppen på Facebook. Nästan direkt efter intervjun med Benito Fonyodis plingar det till från Facebook. Då visar det sig att den aktuella SD-politikern beviljat oss medlemskap och därmed insyn i den slutna gruppen. När vi börjar researcha Fonyodis historik i gruppen visar det sig att hans förklaring om kapat konto inte håller. Antingen det eller så har någon gjort inbrott hemma hos Fonyodi, stulit hans post och fotograferat ett brev adresserat till honom där det framgår att han ska kandidera för Sverigedemokraterna.

Under granskningen uppdagas att SD-politikern har två konton på Facebook. Bägge konton har privata foton på Bentio Fonyodi och hans familj. Bägge konton är dessutom aktiva i den rasistiska Facebookgruppen.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se