Kontakta oss

INRIKES

Terroråtalad nazist ville mörda poliser – ledde vaktstyrka vid AfS lokaler

Publicerat

den

INRIKES    Alternativ för Sveriges samlingslokal i Stockholm vaktas av militanta nazister. Bilder från ett högerextremt arrangemang avslöjar hur den nazistiska vaktstyrkan leds av en nazist som skrivit om att mörda poliser och tidigare åtalats för terrorbrott.

I en gammal industrilokal i Huddinge ligger högerextrema Alternativ för Sveriges lokaler. I den högernationella miljön kallas lokalerna för Sveahuset och så sent som i slutet av september hölls den högerextrema Alternativa bok- och mediemässan där. Under mässan var nazisten Dan Dalén vaktansvarig. Under flera år var Dan Dalén en av Sveriges mest högljudda nazister. Både på nätet och ute i verkligheten.

Några av nazisterna i vaktstyrkan utanför AfS lokaler.

Åtalades för terrorbrott

2005 blev Dan Dalén den första svenska nazisten som åtalades för terrorbrott. Dalén och andra nazister hade som plan att åsamka samhället så pass stora ekonomiska skador att det nuvarande samhället skulle kollapsa. För att skynda på samhällets sammanbrott valde nazisterna att krossa hundratals rutor på offentliga byggnader i Västerås och Eskilstuna. Under sex veckor 2004 krossade nazisterna rutor för nära en och en halv miljon kronor. Den systematiska skadegörelsen inträffade vid minst 22 tillfällen. Förutom fönsterrutor förstördes även kameraskåp för trafikövervakning.

Vill avliva poliser

Den lilla nazistgruppen utgick från ett egenförfattat manifest där man i detalj beskrev hur man ville starta en väpnad nazistisk revolution i Sverige. Manifestet som gick under namnet ”Revolution i välfärdsstaten” propagerade bland annat för att mörda poliser.

Manifestet beskriver hur den nazistiska revolutionen ska genomföras i fem olika faser. I manifestet kallas svenska poliser för ”militära fiender och ses som lovligt byte från den tredje fasen. Manifestförfattaren Dan Dalén skriver bland annat att poliser bör dödas i sina hem och ”avlivas när de bär uniform”. Angående polismorden i Malexander skriver de båda nazisterna: ”Avrättningen av de båda polismännen som den före detta legosoldaten utförde för några år sedan kommer att te sig som rena paradiset i jämförelse med vad som komma skall.”

Kartlade poliser från fängelset

2006 gick Säkerhetspolisen ut och varnade landets olika polisdistrikt om att flera svenska nazister begärt ut uppgifter om enskilda polismäns arbetsuppgifter och arbetstider. Nazisterna hade bland annat försökt att få ut information om hur många uniformerade och civila poliser som arbetade i olika polisdistrikt, hur många polisfordon myndigheten hade tillgängliga och hur många av polismännen som hade tillgång till tjänstevapen. Nazisterna försökte även få ut listor med information om hur många polismän som är i tjänst vid olika pass. De som försökte få ut den känsliga informationen var Dan Dalén och hans kamrater i nazistgruppen som åren dessförinnan hade åtalats för terrorbrott.

På senare år har Dan Dalén deltagit i flera demonstrationer anordnade av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Så sent som 2017 dömdes han för våldsamt upplopp i samband med att flera nazister försökte misshandla poliser i samband med en NMR-demonstration i Göteborg.

En av nazisterna i vaktstyrkan utanför AfS lokaler.

Stöd antifascistisk alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕️☕️☕️  Swisha en tia eller valfritt belopp till ”0720201984”. Betalningsmottagare K. Fredriksson. Märk gärna din gåva med ”Kaffe”. ?

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se