Kontakta oss

UTRIKES

Terrordådet i München hyllning till Breivik

Publicerat

den

TYSKLAND| Terrordådet som skedde i München ska ha utförts av en person som inspirerats av Anders Breivik.

Polisen har nu haft en presskonferens där de delat med sig av information om gärningsmannen från gårdagens terrordåd i München. De ursprungliga rapporterna var att det rörde sig om tre gärningsmän men det var felaktigt. Det skedde tre olika skottlossningar men det var samma person som sköt.

Den utpekade terroristen ska vara född och uppvuxen i Tyskland i ett vanligt hem. Han ska ha lidit av depression och nekats vård. Polisen har genomsökt hans lägenhet där det visat sig att han var fascinerad av masskjutningar och liknande terrordåd. Hans store förebild ska ha varit Anders Breivik och därför utförde han sitt terrordåd på femårsdagen av Utöya-massakern.

Polisen har inte hittat några kopplingar till Daesh eller andra politiska organisationer utan terroristen verkar ha agerat på egen hand. Han ska ha använt sig av ett hackat facebook-konto för att lura offer till en McDonaldsrestaurang.

Majoriteten av offerna var barn
Polisen visste inte om terroristen haft en målgrupp men majoriteten av hans offer var barn. Av de tio personer som avlidit är det bara tre som är över arton års ålder. Samtidigt är det 27 skadade personer varav 10 av dem är allvarligt skadade. Likt sin förebild Breivik är majoriteten av offren ungdomar.

Polisens presskonferens avfärdar flera myter om terrordådet. På sociala medier har det spridits falska vittnesmål om att det ska ha rört sig om muslimer. Även högerorienterade alternativmedier har spridit lögner om att skytten ska ha skrikit bland annat, ”Allah Akbar.”

Läs också:
München – utfört av mobbad tonåring eller en terrorist?

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se