Kontakta oss

KRÖNIKA

Arbetsgivarna gör det mesta för att slippa fastanställa

Publicerat

den

Foto: Christer Karlsson

KRÖNIKA    Fler och fler arbetsgivare gör det mesta för att vägra sina anställda tillsvidareanställningar. Nu när de nya konverteringsreglerna ska träda i kraft riskerar det bli ännu värre för landets välfärdsarbetare.

Från 1 oktober så gäller nya konverteringsregler i avtalet mellan Kommunal och SKR.
Till bestämmelsen i 5 a § LAS om tidsbegränsad anställning tillförs att en allmän visstidsanställning, så kallad Ava, eller ett vikariat övergår det till en tillsvidareanställning när en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivaren i allmän visstidsanställning eller vikariat mer än 18 månader. Alltså, har man varit anställd på en Ava eller ett vikariat i 548 dagar så skall man erbjudas en tillsvidareanställning av arbetsgivaren.

Toppen, eller hur? Det lilla kruxet är att om arbetsgivaren anställer dig ena gången på Ava och nästa period på vikariat så gäller de gamla reglerna, sammanlagt 3 år under en 5 års period, 1090 dagar.
Arbetsgivarna har använt sig av den blandningen av tidsbegränsade anställningsformer under många år för att inte tvingas ge medarbetare tillsvidareanställningar. Nu ser vi ett ökande trixande och fixande gällande att hålla tillsvidareanställningsgraden nere.

Redan när avtalet blev klart hände det saker inom kommunal verksamhet, chefer började titta på hur många dagar deras visstidsanställda hade och skulle komma att ha den 1 oktober. Anställningar fick löpa ut och antingen blev personen inte återanställd inom 6 månader eller så bytte arbetsgivaren anställningsform från Vik till Ava eller från Ava till Vik vid nästa anställning.
Jag har sett exempel på rena uträkningar, en medarbetare som haft tidigare anställning som gett det vi kallar Las-dagar och skulle komma upp i antalet som ger fast jobb, får en anställning som tar slut precis innan man kommit upp i de dagar som ger en rätt till fast anställning.

Låter knas eller hur?

Alla vet att tidsbegränsade anställningar gör livet otryggt, man kan inte ta hus- eller billån och livet begränsas. Det är otryggt att inte veta om man har jobb efter sommaren eller nyår.
Vi vet också att arbetsgivaren behöver händer på plats i verksamheten, men oviljan att ha en stadig tillsvidareanställd grundbemanning är stor.

Vi som arbetar inom kommunal verksamhet är glada över den nya 548-dagarsregeln, den kommer att göra att vi får fler tillsvidareanställda kollegor på våra arbetsplatser, men… att behålla regeln om blandade tidsbegränsade anställningar gör livet rätt svårt för många. Det kommer att hålla kvar många människor i osäkra anställningar.

Som Facklig företrädare för Kommunal ser jag med oro fram emot 1 oktober.

Jag får dagligen samtal från medlemmar som frågar om hur många Las-dagar de har och alldeles för ofta ligger de precis på gränsen.Det enda jag kan göra då är att uppmana dem att begära Företrädesrätt så att arbetsgivaren måste erbjuda dem anställning så fort behov uppstår. Samt poängtera att kolla vad det faktiskt står på anställningsavtalet. Är det ett vikariat så ska det till exempel namnges vem man vikarierar för. Samt inte låta anställningsformerna blandas.

Den här hjälpen kan jag ge de som är medlemmar i Kommunal, de har mig och mina kollegor inom förbundet som kan ta reda på anställningstid, anställningsform, ge stöd innan man skriver på ett nytt anställningsavtal. Vi har järnkoll på lagar, regler och avtal.

Det här är nog den torraste krönika jag någonsin skrivit, men den handlar om något oerhört viktigt för mina medarbetare inom välfärden – anställningstryggheten.

Skit händer hela tiden, därför behövs Fackförbunden som skydd och värn för vanliga vanligt folks rättigheter. Så är du medlem, visstidsanställd inom Kommunals och SKR:s avtalsområde och tror att du ligger nära 548 dagar den 1 oktober. Ring din sektion, be dem kolla dina Las-dagar och begär företrädesrätt. Är du inte medlem? Men se till och bli det då.

Loan Sundman – Huvudskyddsombud Kommunal Stockholm
redaktionen@aktuelltfokus.se