Kontakta oss

INRIKES

Tio års fängelse för högerextremist som försökte mörda poliser

Publicerat

den

INRIKES Det var i mitten av september som dramat inträffade i ett flerfamiljshus utanför Norrköping. När polisen skulle gripa den misstänkte nationalisten för hustrumisshandel  barrikaderade han sig och försökte knivmörda flera poliser. Nu har han fått sin dom.

När polisen skulle gripa 35-åriga Andreas Berglund tog han sitt eget barn som gisslan och barrikaderade sig i lägenheten. När polisen försökte ta sig in i lägenheten försökte han hugga poliserna med kniv. I domen framgår det även att Berglund även högg ett stort antal hål rakt genom sin ytterdörr, detta för att försöka träffa de poliser som var positionerade utanför hans dörr.

Norrköpings tingsrätt har nu dömt Andreas Berglund till tio års fängelse för bland annat mordförsök, misshandel och försök till grov misshandel. Förutom fängelse ska han även betala över 400 000 kronor i skadestånd till de olika målsägandena. Rätten slår bland annat fast att Berglund inte lider av någon psykisk störning eller sjukdom.

Nationell högeraktivist

Andreas Berglunds politiska bana började i hemstaden Helsingborg. I början av 2000-talet ingick han där i svansen kring den högerextrema organisationen Blood and Honour. Än idag stoltserar han med att han är nationalist och har synts på bland annat vit makt-konserter och har delat ut flygblad för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Andreas Berglund deltar i en högerextrem demonstration i Helsingborg.

Så sent som i augusti förra året dömdes Berglund för brott mot knivlagen och snatteri.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se