Kontakta oss

INRIKES

Transport varslar om strejk

Publicerat

den

INRIKES Förhandlingarna mellan Transport och Almega inom bevaknings- och säkerhetsavtalet har fastnat. Transport varslar nu om strejk.

Transport meddelar genom ett pressmeddelande att de varslar om strejk. Transport kräver högre ingångslöner bättre löneutveckling för kompetent och erfaren personal samt bättre förutsägbarhet i schemaläggningen för personal inom bevaknings- och säkerhetsavtalet.

Motparten Almega Säkerhetsföretagen har tackat nej och inte varit intresserade.

– Både vi och arbetsgivarna är överens om att branschen har problem med att rekrytera och behålla personal. För att få fler till yrket och som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport, i pressmeddelandet.

Första delen av strejken inleds 28 juni klockan vid midnatt och innefattar en blockad mot nyanställningar, inhyrning, mertid och övertid för samtliga företag som är anslutna till säkerhetsföretagen inom bevaknings- och säkerhetsavtalet.

Den andra delen och själva strejken börjar på måndagen den 3 juli klockan 03.00 och omfattar flygplatskontrollanter på Bromma flygplats och Landvetter flygplats. 5 juli inleds strejken på Arlanda flygplats och omfattar bland annat arbete inom röntgen, varukontroller och grindmottagning. 7 juli utbryter strejken på Ringhals kärnkraftverk och omfattar skyddsvakter.

Fick högre löner än märket
Transportarbetarförbundet valde under årets avtalsrörelse att stå utanför ”märket” på 4,4% som förhandlats fram mellan övriga LO-förbund och Näringslivet. Transports ordförande ansåg att lönekravet var för lågt och hänvisade till att andra länder som t.ex. Tyskland hade drivit igenom betydligt större löneökningar.

Transport tecknade slutligen ett nytt avtal med Biltrafikens Arbetsgivareförbund där löneökningarna blev flera procent över ”märket”. I förhandlingarna med Almega Säkerhetsbranschen kräver transport också högre löner än ”märket”.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se