Kontakta oss

EKONOMI

Volvo delar ut feta miljonbonusar till cheferna

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

EKONOMI Mitt under den pågående pandemin väljer Volvo att dela ut flera miljoner i bonusar till cheferna. Volvo har under pandemin varslat tusentals och tagit emot miljarder i ekonomiskt stöd från skattebetalarna.

Under förra året mottog Volvo 1,7 miljarder skattepengar i form permitteringsstöd från Tillväxtverket. Tusentals arbetare har fått lämna sina jobb på Volvo under pandemin. Nu har bolaget bestämt sig för att dela ut 118 miljoner i bonusar till cheferna. Störst bonus får vd:n Martin Lundstedt, hans bonus blir 21 miljoner kronor.

Enligt Volvo har de inte brutit mot några regler utan letat upp en lucka i lagen. Bonusen för 2019 betalades ut i februari 2020 före företaget ansökte om stöd. Bonusen för 2020 kommer att betalas i år, 2021 efter att de tagit emot stödet och inte ansökt om nytt.

Finansministern redo att täppa till luckorna i lagen
Finansministern Magdalena Andersson (S) är inte glad över Volvos beslut att dela ut miljonbonusar till cheferna. Finansministern är öppen för att ändra lagen för att sätta stopp för att miljonbonusarna betalas ut.

– Det står i lagstiftningen att man ska minska sina lönekostnader – då är det klart att det inkluderar även bonusar. Sedan är frågan hur länge det här ska gälla, och det blir en tillämpningsfråga och det är Tillväxtverket som tillämpar det här. Men jag är för framtiden självklart redo att skruva i lagstiftningen, säger Finansministern till Dagens Industri.

Efter finansministerns besked valde Volvo att kalla in till ett extrainsatt krismöte tidigare under fredagen. Vad möten handlade om är hemligt men enligt Dagens Industri handlade mötet om de kontroversiella miljonbonusarna.

Miljonbonusarna är inte det enda kontroversiella beslutet Volvo tagit under pandemin. Företaget har också bestämt sig för att dela ut över 30 miljarder i vinst till sina aktieägare.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se