Kontakta oss

UTRIKES

Tre miljoner amerikaner: Terrorstämpla Ku Klux Klan

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES   En amerikansk namninsamlingskampanj kräver nu att Ku Klux Klan terrorstämplas i USA. Hittills har över tre miljoner amerikaner skrivit under namninsamlingarna.

Bara den senaste veckan har två USA-baserade namninsamlingar samlat miljontals underskrifter som vill terrorstämpla Ku Klux Klan. Den ena insamlingen riktar sig mot amerikanska kongressen, och kräver att den våldsamma högerorganisationen KKK förbjuds helt och hållet. Den andra riktar sig till myndigheten Department of Counterterrorism, och kräver att KKK stämplas som terrororganisation.

Ku Klux Klan grundades, i svallvågorna av det amerikanska inbördeskriget  år 1865. KKK:s verksamhet präglas av organiserade våldshandlingar mot afroamerikaner i synnerhet, men även mot alla amerikaner som inte delar deras världsbild som till exempel den amerikanska arbetarrörelsen. Bland annat har de gjort sig kända för att kidnappa svarta amerikaner som de sedan har torterat och mördat med metoder av medeltida karaktär.

I slutet av maj uttalade sig president Donald Trump om att han ville terrorstämpla landets antifascister efter att många antifascistiska grupper setts skydda Black Lives Matter-demonstrationer från högervåld. Det var efter detta som namninsamlingarna började få medvind. Trump har tidigare kritiserats för sin vägran att vidta åtgärder mot högerextrema terrorister.

Källa: Newsweek.

Emil Tholander
redaktionen@aktuelltfokus.se