Kontakta oss

INRIKES

Trump förminskar hotet från högerterrorismen efter massmorden på Nya Zeeland

Publicerat

den

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons

TERRORISM Efter terrorattentaten i Christchurch på Nya Zeeland säger USA:s president Donald Trump att det inte finns några skäl till att se högerterrorism som ett växande hot. Samtidigt visar siffror från Global Terrorism Database och ADL att drygt två tredjedelar av alla terrordåd i USA utförs av nationalister och högerextremister.

Den häktade terroristen på Nya Zeeland kallar sig själv för fascist. Till skillnad från många andra högerextremister döljer Brenton Tarrant inte sina åsikter. Tarrant har bland annat hyllat USA:s president Donald Trump och i manifestet han publicerade före attentaten framgår det att motivet för terrorn var att starta inbördeskrig. När Donald Trump till slut uttalade sig om terrorattentaten valde han att förminska hotet från nationalister och extremhögern.

Det var i Ovala rummet i Vita Huset som Donald Trump fick frågan om han ser det växande hotet från nationalister och extremhögern som ett problem.

– Det gör jag inte, sade Donald Trump.

När Donald Trump förminskar hotet insinuerar han samtidigt att högerterrorister är ensamma galningar. Ett påstående som brukar dyka upp i mainstream medierna när vita terrorister har begått terrorhandlingar.

– Jag tycker att det är en liten grupp människor som har väldigt mycket allvarliga problem, antar jag. Om du ser vad som hände i Nya Zeeland, kanske så är fallet. Jag vet inte tillräckligt om det än … Men det är verkligen en hemsk sak, säger Donald Trump.

Men vad pratar Donald Trump om? Är det verkligen som han säger? Nej faktiskt inte. Sedan Donald Trump blev USA:s president har den högerextrema terrorism ökat i USA. Siffror från 2018 visar dessutom att drygt 50 människor dödades i inhemska terrorattacker i USA förra året. Samtliga mordoffer dödades av högerterrorister. 2017 stod nationalister och högerextremister för hela 62 procent av alla terroristmord i USA.

Källor: IndependentSPL Center

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se