Kontakta oss

UTRIKES

Politisk jätteskandal i Norge efter falsk attack mot justitieministerns hem

Publicerat

den

HÖGERN Norge skakas just nu av en av landets största politiska skandaler någonsin. Detta efter att norska justitieministerns sambo gripits för ett brandattentat mot det egna hemmet.

Det var i fredags förra veckan som polisen fick larm om ett attentat mot justitieminister Tor Mikkel Waras hem. En bil utanför hemmet var övertänt. Någon hade dessutom klottrat ordet ”rasist” med stora bokstäver. Kort därpå försökte den nu misstänkta högerpopulisten skylla attentatet på vänstern. Även statsminister Erna Solberg valde att göra detsamma.

Det som föranledde det fejkade vänsterattentatet var en vänsterradikal teaterpjäs där justitieministern och hans familj förekommer i handlingen. Pjäsen har skapat rejäl irritation bland många högerröster. Statsminister Erna Solberg gick till och med så långt att hon anklagade pjäsens regissör för att ha triggat det så kallade ”attentatet”

Under torsdagen meddelade norska säkerhetspolisen PST att man gripit justitieministern sambo, Laila Bertheussen, för brandattentatet. Efter gripandet blev offentliggjort har mängder med människor rasat mot den norska regeringen. På sociala medier kräver många norrmän att statsministern ska be regissören om ursäkt. Andra menar att det inte går att lita på vad Fremskrittspartiet och den norska högern säger.

Även i Sverige har högerpopulister agerat på liknande sätt flera gånger tidigare. Här nedan följer ett mindre axplock.

2007 nåddes allmänheten av nyheten att SD-politikern Martin Kinnunens sambo hade blivit attackerad av antifascister från nätverket AFA. Kort därpå lade polisen ner ärendet. Anledningen var för att det inte gick att styrka att något brott hade begåtts. Det så kallade överfallet visade sig innehålla flera märkliga detaljer. Bland annat påstod Martin Kinnunen att hade pratat med sin sambo samtidigt som hennes mun var övertejpad.

I valrörelsen 2010 ristade en SD-kandidat in ett hakkors i sin panna och skyllde det antirasister. Men enligt rättsläkaren visade det sig att SD-kandidaten hade gjort det själv.

2011 spreds en bild på en eldhärjad dörr på sociala medier. Bilden var tagen av den lokala SD-politikern Frida Grundström. Enligt henne själv var det antirasister som hade satt eld på hennes lägenhetsdörr i Gnesta. Ett år senare meddelade polisen att Frida Grundström misstänktes för att ha arrangerat branden själv.

2012 gick Sverigedemokraterna ut med ett pressmeddelande där de skrev att deras riksdagsman Lars Isovaara hade blivit rånad på sin väska. Ett par timmar senare hade väskan lämnats in till riksdagen. Lars Isovaara hade glömt den på en restaurang han blivit avvisad från på grund av rasistiskt beteende mot en vakt.

2013 påstod Kent Ekeroths sajt Avpixlat (numera Samhällsnytt. Red:s anm.) att man hade blivit utsatta för en avancerad hackerattack. Avpixlat gick till och med så långt att man skyllde den så kallade attacken på antifascister och ryska maffian. Men var det någon attack då? Nej faktiskt inte. Det visade sig att Avpixlat konfiguerade hemsidan och ljög för att kunna tigga ihop mer donationer från lättlurade högeranhängare.

2017 spreds ryktet om att SD-ledaren Jimmie Åkessons hem hade attackerats. I högerextrema Facebookgrupper spreds uppgifterna att det var maskerade vänsteraktivister som låg bakom. Men rykte var allt det var. Kort efter ”attacken” visade det sig vara barn som utsatt hela grannskapet för äggkastning.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se