Kontakta oss

INRIKES

Moderat kommunpamp sålde skola till svärmor för underpris

Publicerat

den

Fotograf: Erik Somnäs/Faksimil Danderyd.se

INRIKES   Kommunstyrelsens ordförande i Danderyd Hanna Bocander sålde en skola till sin svärmor för ynka tiotusen kronor. När Bocander kritiserades för affären valde hon att polisanmäla kritikern för förtal.

Det var 2019 som Danderyd kommun konstaterade att det fanns för många skolor i kommunen sett till antalet barn. I februari 2020 togs ett beslut att avveckla Svalnässkolan eller lägga ut på försäljning. En ”oberoende värdering” som kommunen gjorde värderade skolan till noll kronor och en negativ affär.

När skolan skulle säljas fanns det enbart ett anbud. Anbudet kom från Danderyds Enskilda Skola. VD för skolan är Charlotte Engdahl som också är svärmor till Kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M). Engdahl fick köpa Svalnässkolan till det låga priset på 10 000kr.

Kritisk oppositionspolitiker polisanmäld

En av dom som varit kritisk mot affären är centerpartisten Maria Mandahl. På Facebook har hon varit väldigt kritisk mot värderingen och utförsäljningen.

”Så att det inte blir några historieomskrivningar som inte stämmer: Svalnässkolan var fullbelagd 2018. Under perioden 2017–2019 var skolans ackumulerade positiva resultat nästan 1 miljon. Skolan har varken haft ett vikande elevunderlag eller olönsamhet. Föräldrarna börjar flytta sina barn från Svalnässkolan först när den styrande majoriteten skriver i ett besparingsförslag att skolan kommer att avvecklas”, skrev Mandahl på Facebook.

I facebookgruppen ”Danderyd debatt” skrev Mandahl ett inlägg i augusti som ledde till att hon blev polisanmäld för grovt förtal. Det var Bocander som tillsammans med kommunens administrativa direktör, bildningsdirektör och kommundirektör med stöd av kommunjuristen som låg bakom polisanmälan.

”…genomruttet att iscensätta elevunderskott och olönsamhet för att smygprivatisera kommunala verksamheter bakom medborgarnas rygg och för att gynna närstående,” stod det bland annat i det polisanmälda facebook-inlägget.

Polisanmälan ledde till att Mandahl tog bort sitt inlägg på facebook. Förundersökningen om grovt förtal blev nyligen nedlagd.

Bocander ser inget problem med utförsäljning. Hon påpekar att hennes svärmor bedrivit skolverksamhet i kommunen sedan 1995. Hon påstår också att hon inte medverkat på några av mötena med svärmodern och kommunen där hon skulle kunna uppfattas som jävig.

Liknande utförsäljning var olaglig

I grannkommunen Täby fanns det en liknande utförsäljning. 2007 valde den moderatstyrda kommunen att sälja Tibble gymnasiet till skolans rektor för 9,2 miljoner kronor. Skolan blev lågt värderad och inkluderade enbart inventarier och utrustning i utvärderingen.

Kammarrätten fastslog att kommunen hade brutit mot kommunallagen vid utförsäljningen. Skolan skulle värderats högre och inkludera mervärde som bland annat lärarnas kompetens.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se