Kontakta oss

INRIKES

Umeås före detta kommunstyrelseordförande polisanmäld efter grov antiziganism på nätet

Publicerat

den

UMEÅ Den resanderomska föreningen RUNG har polisanmält Umeå före detta kommunstyrelseordförande Lennart Holmlund för Hets Mot Folkgrupp. Bakgrunden till anmälan ligger i de grova antiziganistiska utspel som socialdemokraten ifråga har spridit på sociala medier. Holmlund har bland annat gått ut och påstått att romer och svenskar bajsar olika.

I ett pressmeddelande skriver RUNG att Holmlunds uttalanden är tydligt antiziganistiska och att de förtalar romer som folkgrupp. RUNG skriver även att de som en del av den romanitalande minoriteten ser mycket allvarligt på de fördomar som Lennart Holmlund sprider och ställer sig kritiska till Socialdemokraterna som tillåter rasister i sitt parti.

”Frågan väcks givetvis också hur Socialdemokraterna kan låta en antiziganist företräda partiet. Finns det andra typer av rasister som tillåts orera vilt om sina fördomar, eller är det exklusivt romer som får talas illa om?” skriver föreningen i sitt pressmeddelande på Mynewsdesk.

Aktuellt Fokus har talat med Linda Lundqvist, ordförande för RUNG som menar att det inte är första gången som Holmlund sprider antiziganism. Vid tidigare tillfällen ska han ha gjort sig skyldig till antiziganistiska mytspridningar av diverse slag.

Varför väljer ni att polisanmäla Lennart Holmlund?

– Vi har provat allt annat tidigare. Vi har försökt att resonera och haft oss så pass länge nu att det var dags att visa att vi inte accepterar den här formen av idiotuttalanden säger Linda Lundqvist till Aktuellt Fokus.

I ert pressmeddelande är styrelsen till RUNG kritiska mot Socialdemokraterna. Vad tycker ni att partiet borde göra?

– Socialdemokraterna med sin antiziganistiska historia har begått fruktansvärda brott mot resandefolket långt in på 1970-talet. Vill de ha någon form av trovärdighet kvar som ett antirasistiskt parti så avsätter de givetvis Lennart Holmlund från samtliga uppdrag och utesluter honom från partiet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se