Kontakta oss

INRIKES

Förintelsens minnesdag: S vill se insatser mot antiziganism – vägrar utesluta antiziganistisk S-topp

Publicerat

den


FÖRINTELSENS MINNESDAG
| Samtidigt som Socialdemokraterna uppmärksammar förintelsens minnesdag genom att skryta om sina insatser mot antisemitism och antiziganism står det klart att partiet inte kommer utesluta den S-toppen Lennart Holmlund som är brottsmisstänkt efter antiziganistiska uttalanden.

Idag på förintelsens minnesdag gick Socialdemokraterna ut och förkunnade att kampen mot antisemitism och rasism är ständigt aktuell. I pressmeddelandet skriver Socialdemokraterna bland annat;

”Det får inte hända igen.

Ansvaret att förvalta minnet av Förintelsen handlar därför både om att hedra minnet av de miljoner offren och om att motverka antisemitism och rasism.

Kunskap är ett motgift mot antisemitism, afrofobi, islamofobi, antiziganism och fascism.”

Att Socialdemokraterna betonar att kunskap är ett motgift mot antiziganismen som ledde till att 30-50 procent av den romska befolkningen i Europa dog i nationalismens gaskammare är intressant då Socialdemokraterna själva har en historia av grov antiziganistisk praktik. Så sent som i oktober förra året polisanmäldes S-toppen Lennart Holmlund efter att han hade spridit grov antiziganistism på nätet.

holmlund

Lennart Holmlund – Socialdemokratisk antiziganist

Lennart Holmlunds uttalanden gjorde gällande att svenskar och romer inte bajsar på samma sätt. Utöver det påstod den välbärgade politikern att romer har frikort när det gäller brott. Trots den upprepade antiziganismen ville Socialdemokraterna inte ens ta avstånd. När vindarna blåste som hårdast tog Holmlund en så kallad ”Time Out” för att kort därpå återigen vara verksam S-politiker.

Socialdemokraternas hantering av ärendet har hittills inneburit starka protester bland de socialdemokratiska gräsrötterna i framförallt Västerbotten. Politiker har avgått i protest och tusentals människor har även krävt Lennart Holmlunds avgång.

Trots att Lennart Holmlunds antiziganism är känd i den socialdemokratiska partistyrelsen har Socialdemokraterna inte agerat och uteslutit honom. Att Holmlund dessutom är brottsmisstänkt för hets mot folk i samband med sina uttalanden verkar inte spela någon roll.

Antiziganismen i Europa ledde till att uppemot hälften av Europas romer mördades i nationalisternas gaskammare. Förintelsen drabbade framförallt judar, romer och andra som inte passar in i nationalisternas världsbild.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se