Kontakta oss

NOTISER

Björklöven tar avstånd från socialdemokratisk antiziganism

Publicerat

den

björklövenUMEÅ| Hockeylaget Björklöven gick under lördagskvällen ut med att klubben tar avstånd från styrelseledamoten Lennart Holmlunds antiziganistiska uttalanden.

Lennart Holmlund sitter i styrelsen för Björklöven och frågan är om han kan sitta kvar efter att klubben valt att såga honom vid fotknölarna genom att slå fast att Holmlunds rasism mot romer inte är förenliga med Björklövens värdegrunder. Hockeylaget tar även ställning för romer i Sverige och menar att det är viktigt att alla människor ges en chans till att inkluderas.

Björklöven tar avstånd från de åsikter som Lennart Holmlund för fram i sin blogg och på sin Facebooksida, gällande romer och deras situation i Umeå och Sverige. Åsikterna är Lennarts privata och dem är inte förenliga med Björklövens värdegrunder som bland annat säger att:

Björklöven är en förening där alla är välkomna, oavsett ålder, kön, ras, etnisk bakgrund och sexuell läggning. Sporten är i fokus, men i vår roll som betydelsefull samhällsaktör vill
 vi även verka för ett tolerant och öppet demokratiskt samhälle. Vi gör ingen skillnad på kön, ålder, ras, religiös övertygelse, etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Vi slår vakt om demokratiska värden, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Vi tolererar inte rasism, mobbning eller annan typ av diskriminering.

När vi i vår förening säger att vi står skuldra vid skuldra innebär det att alla inkluderas, att alla är viktiga och att alla är välkomna. Det ska vi fortsätta leva efter.

Mikael Salomonsson, ordförande och Fredric Åkerblom, VD

Polisanmäld för Hets mot folkgrupp

Under lördagskvällen valde den resanderomska föreningen RUNG att polisanmäla Lennart Holmlund. Läs mer om det här: Umeås före detta kommunstyrelseordförande polisanmäld efter grov antiziganism på nätet

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfoku.se