Kontakta oss

INRIKES

Ung Vänster samlar in pengar till kurdisk gerilla

Publicerat

den

INRIKES/UTRIKES Vänsterpartiets ungdomsförbund samlar in pengar till den kurdisk-ledda gerillan YPG/YPJ som just nu strider i det syriska inbördeskriget. Aktuellt Fokus har fått en intervju med Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot.

I veckan publicerades Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster en uppmaning till sina medlemmar och sympatisörer på sin hemsida att samla in pengar till Folkets Försvarsenheter (YPG/YPJ) som just nu strider mot turkiska trupper och islamistiska rebellgrupper i syriska Kurdistan. Uppmaningen antogs av Ung Vänsters riksting som är ett av ungdomsförbundets högsta beslutande organ.

Aktuellt Fokus har fått en intervju med Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot om varför förbundet stödjer den kurdisk-ledda gerillan.

Tror du inte det kan ses som kontroversiellt att ni stödjer en stridande part under ett pågående inbördeskrig?

– Det kan ibland vara kontroversiellt att stötta en stridande part men när den parten är den enda som kämpar för demokrati och frihet så tycker inte jag att det är kontroversiellt.

Brukar Ung Vänster göra såna här aktiviteter?

– Rent historiskt har vi absolut tagit ställning i sådana här frågor, spanska inbördeskriget, vi har kampanjat mot Turkiet tidigare och vi har varit tydliga Palestina-vänner och sponsrat till exempel Ship to Gaza. Insamlingar har vi också hållit på med tidigare och jag tror att den här kan bli riktigt bra.

Nyligen satte amerikanska underrättelsetjänsten CIA upp Folkets Försvarsenheter på sin terror-lista och i Tyskland har staten förbjudit YPG:s flagga. Vad anser du om det?

– USA:s terrorlista är väl inte känd som den mest objektiva listan utan handlar enbart om geopolitiska intressen. Jag tycker det är skit och om man på riktigt tycker demokrati och frihet är terrorism, då borde man gå ut och säga det.

Slutligen, hur ser du på framtiden för Syrien och syriska Kurdistan?

– Just nu ser det inte så ljust ut men jag tycker alltid att Bobby Sands* citat ”our revenge will be the laughter of our children.”; vår hämnd kommer att vara skratten från våra barn, är så bra och symboliserar att en dag kommer vi alla ha frihet. För så länge det finns förtryck kommer det finnas motstånd tills förtrycket är borta.

*Bobby Sand var en medlem i den nordirländska republikanska rörelsen som dog under en hungerstrejk.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se