Kontakta oss

INRIKES

Unga socialdemokrater hånar antirasister

Publicerat

den

SOCIALDEMOKRATIN Samtidigt som antirasismen massmobiliserar människor mot den nazistiska terrororganisationen, passar unga socialdemokrater på att håna antirasisterna.

På Facebook har SSU Göteborg hånat antirasister som tänker störa ut nazisterna på lördag. När det socialdemokratiska ungdomsförbundet skulle lansera sitt eget evenemang på Facebook gjorde ungsossarna detta genom att döpa sitt evenemang till ”Vi som inte tänker vara publik åt nazisterna”. Efter att ha fått en hel del kritik, inte minst från socialisterna inom ungdomsförbundet, ändrades evenemangsnamnet till, ”Låt inte nazisterna sätta agendan på lördag”.

Enligt ungdomsförbundet är det fel att antirasister demonstrerar mot den nazistiska terrororganisationen. SSU tror nämligen att nazisterna gynnas när människor massmobiliserar mot nazisterna. ”Alla Göteborgare bör manifestera den 30 september. Men vi ska inte låta NMR sätta agendan.NMR kan inte sprida sitt budskap själva. De behöver stök för att nå ut.” skriver ungdomsförbundet och syftar på de högljudda protester som förväntas mot NMR. SSU verkar även tro att nazisterna vill se svaga ut på grund av den antirasistiska massmobiliseringen: ”Vi ska inte ge nazisterna det de vill ha. Vi ska visa vad vi står för.”

I efterhand har SSU fått kritik för sin ton mot andra antirasister. Den gängse åsikten är att SSU hånar antirasister genom sin raljanta ton och mindre vetande analys av NMR.

Ökat intresse för antinazistisk demonstration

Efter nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen våldsamma blixtdemonstration i Göteborg för drygt två veckor sedan har intresset för den antinazistiska motdemonstrationen ökat markant.
Arrangörerna bakom manifestationen ”Inga nazister i Göteborg” räknar med att uppemot 10 000 människor kan sluta upp på lördag. På motdemonstrationens Facebookevent har över 14 000 personer markerat sitt intresse för demonstrationen. Samtidigt uppger Nordiska Motståndsrörelsen att organisationen räknar att bli uppemot tusen personer.

Aktuellt Fokus har talat med personer som ingår i arrangörsgruppen, Göteborgs Antirasistiska Front. Gemensamt för samtliga är förhoppningen om en kraftfull och folklig manifestation mot nazisterna. Samma källor uppger även att den antinazistiska motdemonstrationen är öppen för alla.

Samling sker på Heden klockan 11.00 på lördag förmiddag.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se