Kontakta oss

INRIKES

USA och Danmark spionerade på svenska försvarsindustrin – Sverige förlorade miljarder

Publicerat

den

INRIKES   Samtidigt som USA försöker få Sverige att närma sig Nato valde den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och danska försvarets underrättelsetjänst att spionera på Saabs vapentillverkning. Det avslöjar Danmarks radio.

Enligt DR har de bägge underrättelsetjänsterna specifikt sökt efter hemlig information om stridsflygplanet Gripen. Spionage ska ha skett åren 2012-2014 då Karin Enström (M) var försvarsminister i den dåvarande högerregeringen. Avslöjandet bygger på hemliga rapporter från 2015 som Danmarks radio har kommit över tack vare en visselblåsare.

Sverige gick misste om miljardaffär

Enligt visselblåsaren ska intresset för det svenska flygvapnet kommit i samband med att Sverige och USA var tänkbara kandidater till Danmarks upphandling av stridsflygplan, en upphandling som slutade med att Danmark köpte nya plan från amerikanska tillverkare.

Spionerade på andra Nato-länder

Det var inte bara Sverige som råkade ut för USA:s och Danmarks spionage. Enligt de hemliga rapporterna som DR fått tag på har USA även spionerat på andra Nato-länder som Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Norge.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning till att uppgifterna kommer från en anonym visselblåsare.

 

Kim Fredriksson0
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se