Kontakta oss

I samarbete med ett företag

Vad betyder det egentligen att låna pengar utan UC? 

Publicerat

den

Processen med att låna pengar kan se väldigt olika ut beroende på varför en låntagare vill låna pengar, till vad och hur låntagarens ekonomiska situation ser ut. Anledningarna till varför man känner en vilja att låna pengar kan vara många. En del kanske är intresserade av att köpa en bostad, en del vill renovera någon annan vill gärna ha råd till en bil. Oavsett anledning så är det viktigt att känna till hur den specifika lånprocessen ser ut. Under de senaste åren har det vid allt fler lånsammanhang uppkommit ett uttryck som heter att låna pengar utan UC, men vad betyder egentligen detta?

Att låna pengar utan UC är en förkortning på att man som låntagare lånar pengar utan att långivare gör en kreditupplysning på en. Hos låneförmedlare som Matchbanker kan man läsa om vad det innebär att låna pengar utan uc och om man har möjlighet att låna pengar utan uc. En kreditupplysning från upplysningscentralen innehåller bland annat information om låntagarens tidigare lån, om denne har några betalningsanmärkningar eller skulder. De allra flesta lånprocesser ser ut som så att en låntagare lämnar in en låneansökan till en långivare. Långivaren gör då en kreditupplysning på låntagaren genom Upplysningscentralen, det främsta upplyssningsföretaget i Sverige, också förkortat UC.

Uttrycket att låna pengar utan UC är dock inte lika med att man som låntagare lånar pengar från en långivare utan att denne gör en kreditupplysning på en. En långivare måste göra någon form för kreditupplysning på låntagaren, men det finns en möjlighet för långivaren att ta kreditupplysning hos ett annat företag.

Hur påverkar det lånprocessen?

Att låna pengar är alltid en risk för långivaren. Därför vill långivaren vara så säker som möjligt på att låntagaren kommer att kunna betala tillbaka pengarna som denne lånar. Det är därför som kreditupplysningar görs, för att långivaren ska få en överblick över hur låntagarens ekonomiska situation ser ut i stort. Men, en del vill låna pengar utan kreditupplysning från UC för att många kreditupplysningar under kort tid kan påverka hur ens kreditvärdighet blir. Däremot är det också så att lånet påverkas av att långivaren inte gör en kreditupplysning genom UC.

Dels så kan det bli dyrare så till vida att man som låntagare kan behöva betala en större avgift och villkoren blir sämre. Det är också som så att de flesta lån där långivaren inte tar ut kreditupplysning från upplysningscentralen har en större ränta än andra lån. Dessutom så är ofta återbetalningstiden på dessa lån är betydligt kortare än lån där långivaren tar kreditupplysning på låntagare. Som låntagare har man inte heller möjlighet att låna ett lika stort belopp med ett lån utan UC som med kreditupplysning från UC. Detta för att det alltid kommer att vara en större risk för långivaren att ge ett lån till en låntagare utan att ta kreditupplysning från upplysningscentralen.

Villkoren ser således annorlunda ut för om man väljer att låna pengar utan uc. Oavsett om man är intresserad av att låna pengar med kreditupplysning från upplysningscentralen eller ej är det allra viktigaste att man som låntagare är fullständigt insatt i hur villkoren, ränta och avgifter ser ut för lånet man väljer att ta.

 

Fortsätt läsa
Annons