Kontakta oss

KRÖNIKA

Vad gör alla snälla killar för att motverka våldtäkter?

Publicerat

den

linnlarsdotterpressbild

KRÖNIKA| Bråvalla har varit igång i ca 5 minuter och en kvinna har redan blivit våldtagen. Det ska ha skett i publikhavet under Zara Larssons uppträdande. Efter att våldtäkten uppdagats skrev Zara ett antal tweets där hon skrev att hon hatar killar, vilket i vanlig ordning orsakade twitterstorm av Snälla Killar™ som bedyrar att #inteallamän våldtar och att Zaras generaliserande är kränkande osv.

Det hade varit fint att se samma typ av engagemang från Snälla Killar™ när det kommer till att fördöma och förebygga våldtäkter från början. För även om vi vet att det inte bara är killar som begår våldtäkter är det en så löjligt stor majoritet att det är meningslöst att tala om våldtäkter i ett annat sammanhang än när män är förövarna.

”Vi kan inte se vem som är en våldtäktsman, vilket gör att alla män blir potentiella våldtäktsmän. Jag kan inte i förväg veta om du vill mig väl eller illa.”

Idag kan kvinnor inte vistas i offentliga utrymmen utan att bli trakasserade verbalt och fysiskt av män. Kvinnor och unga tjejer blir dagligen sexuellt trakasserade på arbetsplatser, skolor, i kollektivtrafiken och festivaler. Vi blir våldtagna i våra hem. Vi blir våldtagna på krogen, på vägen hem från kompisen, på festival. Och medan allt detta skerär dessa Snälla Killar™ mer upprörda av att bli sedda som potentiella hot än de är av själva våldtäktskulturen i sig.

Vi kan inte se vem som är en våldtäktsman, vilket gör att alla män blir potentiella våldtäktsmän. Jag kan inte i förväg veta om du vill mig väl eller illa. Jag kommer därför alltid behöva oroa mig för dina intentioner. Så Snälla Killar™! Istället för att rasa mot oss som inte kan värja oss från de dagliga hoten som alltid hänger över oss kvinnor – bli förbannade på strukturerna istället, hjälp till att skapa en verklighet vi alla kan leva och vara trygga i.

Rasa över att kvinnor och unga tjejer utsätts för fruktansvärda övergrepp av män och unga killar i vår omgivning. Bestäm dig för att du som kille ska göra allt i din makt för att få andra att känna sig trygga.

Det kan vara att byta riktning om du råkar hamna bakom en tjej på vägen hem, att se till att en full person är säker, att ALLTID säga emot om du befinner dig i ett snubbigt sammanhang där det talas om tjejer på ett objektifierande eller sexistiskt sätt. Om du vet med dig att du eller din kompis inte kan dricka alkohol utan att börja  sextrakassera eller våldta kvinnor – drick inte alkohol!

Världen behöver inte fler Snälla Killar™ vars främsta fokus ligger i att poängtera att alla män inte våldtar – samtidigt som alla män inte är våldtäktsmän har alla kvinnor upplevt sexuella trakasserier av män.

Där har ni någonting att bli förbannade över.

Linn Larsdotter
linn.larsdotter@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons