Kontakta oss

KRÖNIKA

Vad hade hänt om män haft livmoder?

Publicerat

den

KRÖNIKA För en del år sedan var jag med om att starta en lokaltidning. Det blev lite liv eftersom vi var vänster och skulle ge ut en vänsterorienterad lokaltidning i en blå kommun. Tidningen Journalisten skrev om oss. Vi var stolta och nöjda och gav ut tidningen i några år.

Anledningen till anekdoten ovan är att vi i den där lokaltidningen publicerade ett antal artiklar om kvinnors hälsa. Det var en god vän till mig som skrev dem. De var intressanta men just då förstod jag inte riktigt relevansen. Men man blir ju äldre och klokare. De där artiklarna tog upp hur kvinnor systematiskt nedprioriteras i sjukvården och i forskningen om sjukdomar. De tog upp den hemska kvinnosjukdomen endrometrios, om jag inte minns fel.

I dagarna har vi kunnat läsa om hur gynikologakuten på Karolinska i Solna stänger. Abortmottagningen är nerlagd och mer än hälften av all kvinnosjukvård läggs på privata aktörer.

Parallellt med det skär man ner på, eller stänger, BB-verksamheter i glesbygd och ordnar kurser i hur kvinnor ska bete sig när de föder i bilen. Ingen ordentlig genomlysning av förlossningsvården har gjorts på 70 år. Sveriges Kvinnolobby har i samarbete med andra organisationer tagit initiativ till Förlossningsvrålet. På en dryg vecka samlades över 8000 namn in och överlämnades till minister Strandhäll under Almedalsveckan.

Man blir onekligen nyfiken på vad som hade hänt om män hade haft mens, livmoder eller fött barn. Den mest logiska slutsatsen är att sjukvården för män hade sett helt annorlunda ut. Komikern Magnus Betnér har tidigare skämtat om att det hade funnits drive-in-abort om det hade varit män som blev gravida. Faktum är att det troligen knappt är en överdrift.

Utförsäljningar, outsourcing och privatiseringar tycks i hög utsträckning testas i första hand på verksamheter som slår mot kvinnor. När det gäller nedskärningar är det uppenbart att de slår i första hand mot kvinnors hälsa. Det är extremt svårt att undvika att se ett mönster. Och det är dags att sätta fötterna i backen och protestera mer regelmässigt och organiserat. Det gäller såklart kvinnor men även oss män med mammor, systrar och flickvänner.

 

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se