Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna rasar över stöd till Sollefteå sjukhus

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus/Faksimil Facebook

INRIKES   Enligt SD Västernorrland är det inte förenligt att vara för Sollefteå sjukhus och samtidigt vara Sverigedemokrat. Det framgår av ett nypublicerad debattsvar där SD-toppen Mats Hellhoff rasar mot stödet för Sollefteå sjukhus.

Nu rasar Mats Hellhoff mot före detta partikamraten Sven-Erik Ragnarsson för att denne lämnat Sverigedemokraterna på grund av SD:s nyliberala nedskärningspolitik. I ett debattsvar i Sundsvalls Tidning skriver Mats Hellhoff att Sven-Erik Ragnarsson borde lämna lämna sin plats i regionfullmäktige. Anledningen är för att Ragnarsson varnat för SD:s sjukvårdspolitik och för att han inte vill lägga ner sjukhuset i Sollefteå.

”Trots att han ställde upp i valet för Sverigedemokraterna och påstod sig stå bakom partiets politik och trots att han lät sig väljas in på SD-mandat i såväl Kommunfullmäktige som Regionfullmäktige så bekräftar han nu att han egentligen inte stod bakom partiets politik utan, som den sjukvårdspartist han påstår sig vara, endast hade en fråga för ögonen; Sollefteå sjukhus.”, skriver Mats Hellhoff i sitt debattsvar.

Vill lägga ner Sollefteå sjukhus

Redan inför valet 2014 gjorde Sverigedemokraterna klart att partiet ville lägga ner Sollefteå sjukhus.

”Vi föreslår därför att Sollefteå sjukhus läggs ned – alltså att specialistsvården flyttas till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus och att Sollefteå sjukhus ersätts med en dygnetruntöppen närakut i samarbete med en vårdcentral.”, skrev Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande på partiets hemsida.

Nyliberalt vinstintresse

I en intervju med SR motiverade Sverigedemokraternas förstanamn i landstingsvalet, Mats Hellhoff, ställninstagandet med att SD vill att sjukvården ska drivas med vinstintresse istället för allmänhetens intresse

– För att ett sjukhus ska gå runt ekonomiskt säger man att det behövs ett upptagningsområde på ungefär 100 000 personer vilket Sollefteå inte har. Med vårt förslag skulle sjukhusen få 120 000 var i sina upptagningsområden, sade Mats Hellhoff till SR.

Ville inte svara på frågor

Så sent som i valrörelsen 2018 ljög Sverigedemokraterna om partiets inställning till Sollefteå sjukhus. När Aktuellt Fokus granskade SD:s utspel i valrörelsen visade det sig att partiet hade påstått att Socialdemokraterna var det enda partiet som inte ville återöppna BB i Sollefteå. En solklar lögn då Sverigedemokraterna är minst lika skyldiga till avvecklingen Sollefteå BB. Tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna har Sverigedemokraterna röstat ned alla förslag från oppositionen gällande återöppnande av Sollefteå sjukhus med BB och akutkirurgi. Efter Aktuellt Fokus granskning vägrade Sverigedemokraterna att svara på frågor från Aktuellt Fokus journalister.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se