Kontakta oss

KRÖNIKA

Vänsterpartiet sviker i frågan om strejkrätten

Publicerat

den

KRÖNIKA  I en nypublicerad debattartikel på tidningen Flammans hemsida skriver Vänsterpartiets arbets­marknads­politiske talesperson Ali Esbati att V inte tänker fälla regeringen med en misstroendeförklaring. Budskapet är tvärtemot det budskap Jonas Sjöstedt gav för lite mer än ett år sedan.

Enligt Ali Esbati tänker Vänsterpartiet rösta emot antistrejklagen men för att inte skapa regeringskris för Socialdemokraterna avstår man från att fälla regeringen på riktigt.

”Ett misstroendevotum mot regeringen är något annat. Det finns inget som tyder på att en misstroendeomröstning i det här läget skulle leda till att förslaget om strejkrätt inte går igenom. Det vi har att förhålla oss till är därför frågan om regeringskris.” skriver Ali Esbati.

Hur lät det då?

Under en pressträff i riksdagen i januari förra året riktade Vänsterpartiet en skarp varning till regeringen. V-ledaren Jonas Sjöstedt var tydlig med att partiet inte kunde acceptera en inskränkning av strejkrätten. Under pressträffen sade han bland annat att inskränkt strejkrätt vore en provokation.

– Det är en mycket allvarlig varning till regeringen: lägg inte fram det här förslaget. Rör inte strejkrätten. Det vore en provokation. Använd inte den oansvariga lockouten i Göteborgs hamn som ett argument för att inskränka konflikträtten för Sveriges löntagare, sa Jonas Sjöstedt.

På pressträffen hotade Jonas Sjöstedt att fälla regeringen om antistrejklagen skulle läggas fram i riksdagen. Sjöstedt hänvisade till när Vänsterpartiet tvingade S-regeringen under statsminister Ingvar Carlsson att avgå 1990.

– Vi har fällt en socialdemokratisk regering en gång i vårt partis historia. Det var när man lade ett förslag om att begränsa strejkrätten, sade Jonas Sjöstedt.

I Ali Esbatis debattartikel i Flamman skriver han att Vänsterpartiet redan ”satt ner foten” i frågan. Esbati skriver även att V:s beslut till viss del är grundat på att LO-förbundens ledningar har godkänt det arbetarfientliga lagförslaget.

Källor: FlammanArbetet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se