Kontakta oss

ARBETSLIV

Transport skrotar det fackliga löftet

Publicerat

den

HAMNKONFLIKTEN Ledningen för Transportarbetarförbundet skrotar det fackliga löftet och ställer sig på arbetsgivarens sida i den pågående konflikten mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet. Det framgår av ett färskt pressmeddelande från Transports förbundsledning.

Så här lyder det fackliga löftet:
”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.”

Precis som alla andra LO-förbund har Transportarbetarförbundet skrivit under det fackliga löftet. Löftet må vara kort och enkelt men det sätter fingret på vad fackens verksamhet går ut på. Nämligen att arbetare inte ska finna sig i försämringar och att man ska stå upp för sina arbetskamrater i kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Men i ett pressmeddelande från Transports förbundsledning menar man att Hamnarbetarförbundet ska finna sig i motsatsen.

Hittills har arbetsgivarsidan agerande inneburit att hundra skyddsombud har blivit hindrade från att göra sina jobb. Över 1300 hamnarbetare har blivit utestängda från information ute på arbetsplatserna. Samtidigt har Sveriges Hamnar skadat svensk ekonomi genom massiva lockouter som svar på några timmars punktstrejker. Allt för att arbetsgivaren vägrar teckna kollektivavtal med majoritetsfacket.

Transport erkänner att arbetsgivarsidans har agerat överdrivet och oansvarigt men trots det vill man inte stå upp för Hamnarbetarförbundets kamp för det fackliga löftet. Enligt Transports förbundsordförande och förbundssekreterare bör konflikten istället lösas genom att Hamnarbetarförbundet läggs ner och att medlemmarna i majoritetsfacket går över till Transport.

”Det bästa sättet att möta detta är att alla hamnarbetare är organiserade inom ett och samma förbund istället för splittrade på två olika förbund som båda arbetar för sina medlemmars bästa. Vi vill därför ännu en gång välkomna Hamnarbetarförbundet till förnyade samtal om att återkomma till Transport för att vi tillsammans skall driva villkoren framåt för alla Sveriges hamnarbetare ”.

När Transport kommenterar strejkvarslet går ledningen dessutom till attack mot Hamnarbetarförbundet.

”mycket allvarlig för både den svenska modellen, svenska hamnarbetare och svenska hamnar” skriver Transport.

I pressmeddelandet uppger Transports förbundsledning dessutom att man inte tänker ställa upp på några sympatiåtgärder för hamnarbetarna.

”Vid en första bedömning av sympatibegäran så framstår det ju dock som både komplicerat och märkligt att vi ska besluta om sympatiåtgärder för att teckna ett avtal som vi som förbund redan har och äger, ett avtal som vi dessutom är bundna av fredsplikt genom. I tillägg till det kan vi fortsatt inte stå bakom Hamnarbetarförbundets hållning i den här konflikten. Utifrån detta håller vi det för högst osannolikt att Transport skulle vidtaga några sympatiåtgärder.”

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se