Kontakta oss

ARBETSLIV

S-riksdagsman: ”Bra och rimligt” att motarbeta kollektivavtal

Publicerat

den

ARBETSLIV Transportledningen motarbetar Hamnarbetarförbundet kamp för kollektivavtal. ”Bra och rimligt” skriver S-riksdagsmannen Isak From på Twitter. Enligt S-politikern står Transports förbundsledning upp för kollektivavtalets värde genom att motarbeta andra fackförbunds kamp för kollektivavtal.

Transportarbetarförbundets ledning skrotar det fackliga löftet genom att ställa sig på Sveriges Hamnars sida i den pågående hamnkonflikten. Anledningen är för att Tansport inte vill att arbetsköparen ska teckna kollektivavtal med majoritetsfacket, Svenska Hamnarbetarförbundet. Transportledningens agerande har mött kraftig kritik från arbetarrörelsen men en som gillar att Transportledningen motarbetar kollektivavtal är S-riksdagsmannen Isak From. I ett utspel på Twitter skriver han till och med att beslutet är rimligt.

I utspelet går S-riksdagsmannen även så långt att han anser att Transportledningens beslut att motarbeta kollektivavtal, säkerställer kollektivavtalets värde. Trots att Hamnarbetarförbundet inte har bett Transport att bryta sin fredsplikt påstår Isak From dessutom att Transportledningen säkerställer fredsplikten genom att motarbeta Hamnarbetarförbundet.

”Bra och Rimligt att transport står upp för sitt avtal och säkerställer fredsplikten och kollektivavtalets värde”, skriver Isak From.

I debattartikeln som Isak From har delat på Twitter uppger Transports förbundsledning att lösningen på hamnkonflikten är att Hamnarbetarförbundet läggs ner. Den pågående konflikten handlar om att majoritetsfacket Hamnarbetarförbundet har blivit utestängda från fackligt inflytande ute på arbetsplatserna. Därför vill Hamnarbetarförbundet att arbetsköparen Sveriges Hamnar ska teckna ett likadant kollektivavtal som man har gjort med Transportarbetarförbundet. Trots att Sveriges Hamnar har utestängt över 100 skyddsombud begär Transportledningen att deras medlemmar inte ska ställa upp för sina egna arbetskamrater. Bra och rimligt enligt S-politikern.

AktuelltFokus har försökt nå Isak From för en kommentar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se