Kontakta oss

NOTISER

Vänsterpartitopp studerade marxism – riskerar uteslutning

Publicerat

den

petermoller1
INRIKES| Uteslutningsärenden har återigen blivit aktuella inom Vänsterpartiet. Denna gång mot medlemmar i partitoppen.

Under måndagen den 31:a augusti lade partistyrelseledamoten i Vänsterpartiet, Peter Möller, upp en lång text på sin privata Facebook-profil med rubriken, ”Stoppa försöket att utesluta mig ur Vänsterpartiet”. I texten berättar Peter att han riskerar uteslutning efter att ha deltagit i marxistiska studiecirklar tillsammans med andra medlemmar i Vänsterpartiet, varav vissa också är anslutna till studieföreningen Avanti.

Minimal trotskistisk förening

Avanti är en trotskistisk gruppering som under flera år öppet verkat inom partier som de anser vara arbetarepartier. De håller i studiecirklar och ger ut en tidning några gånger per år. En källa inom Vänsterpartiet med väldigt stor insyn i partiet delger för Aktuellt Fokus att Avanti är en relativt liten förening vars medlemsantal knappast överstiger hundratalet personer. Förutom att bedriva studiecirklar arbetar Avanti aktivt med att stödja Vänsterpartiet och uppmanar människor till att rösta på V i samtliga val.

I den text som den uteslutningshotade partitoppen Peter Möller har lagt ut på Facebook står det att Vänsterpartiets partisekretare Aron Etzler har bestämt sig för att föreningen Avanti i själva verket ska ses som ett parti. Ett parti som Etzler, enligt texten, anser vara ett konkurrerande parti till Vänsterpartiet. Eftersom partistyrelseledamoten Peter Möller deltagit i Avantis studiecirklar och hjälpt till att sälja deras tidning så löper han nu stor risk att uteslutas ur partiet.

Vill rensa Vänsterpartiet på marxister

Peter skriver att uteslutningen ska ses som ett led i partiledningens arbete med att rensa Vänsterpartiet på marxister, något som politiker inom Vänsterpartiet anser vara nödvändigt för att kunna få ökat stöd från det politiska etablissemanget. Aktuellt Fokus källa förmedlar en bild av ett Vänsterparti med stora interna konflikter som genom åren har övergått till falangstrider och interna personkonflikter. Trots omfattande försök att närma sig socialdemokratin och en, enligt ledningen, mer ”politiskt korrekt” linje har framgångarna uteblivet.

Partitoppar riskerar att uteslutas

Förra året översvämmades svensk media av flera nyheter om hur Vänsterpartiet rensade ut oppositionella medlemmar i sitt ungdomsförbund Ung Vänster. Flera distriktsledningar uteslöts och Ung Vänster-aktiviteten dog ut i flera regioner. På frågan om de uteslutna har några kopplingar till föreningen Avanti får Aktuellt Fokus ett tydligt nej som svar.

När den nu uteslutna Ung Vänster-oppositionen försökte få till stånd en extrakongress och krävde att förbundsledningen skulle avgå tog Avanti istället ställning för UV-ledningens linje om att inte hålla en extrakongress då man menade att det skulle försämra Vänsterpartiets valmöjligheter. När Vänsterpartiet inte nådde någon framgång i senaste valet och dessutom fick nobben av både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ökade återigen missnöjet inom partileden. I sociala medier bråkar nu vänsterpartister öppet med varandra. De som tidigare var överens om partiets politik och strategi är nu fiender inför öppen ridå. Det är inte längre enbart radikala ungdomar som riskerar uteslutning, i dagsläget går inte ens partitopparna säkra.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se