Kontakta oss

INRIKES

Kommunisterna pekade ut Stig Engström redan 1991

Publicerat

den

Foto: Proletären

INRIKES   Redan 1991 publicerade journalisten Olle Minell de märkliga omständigheterna kring  Stig Engström i ett reportage i kommunisttidningen Proletären. I en kommentar om Palmeutredningens slutsatser säger Olle Minell att det var ”i princip det jag skrev”.

Klockan 09.30 presenterade Palmeåklagaren Krister Petersson vad han kallar för ”lösningen på Palmemordet”. Enligt Petersson råder det inga som helst tvivel om att den så kallade Skandiamannen, Moderatpolitikern Stig Engström, borde ha utretts och åtalats för mordet redan 1986. Men eftersom Stig Engström är död sedan 20 år väljer Krister Petersson att lägga ner utredningen.

Publicerades i Proletären 1991

Redan 1989 publicerade Proletärens dåvarande journalist, Olle Minell, en längre intervju med Stig Engström. 1991 publicerade Olle Minell artikeln, ”Vad hände i Skandiahuset?”, där flera indicier pekade mot Stig Engström.

– Det finns väldigt många konstiga saker att titta på vad gäller Skandiahuset. Engström är till exempel den ende anställde i Skandiahuset som har en egen låsmekanism på sitt rum, varför det? sa Olle Minell i en kommentar till Proletären 2018.

Foto: Proletären

”Det är pannkaka”

I en kommentar om åklagarens besked säger han att han inte är imponerad av vad som presenterades på presskonferensen.

– Det är pannkaka. De redovisar ju i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären. Hela berättelsen om Stig Engström, hur han var klädd och pekade med hela handen och så vidare. Det är gammalt material, ingenting nytt, säger Olle Minell till Proletären.

Enligt Olle Minell borde Engström utretts omgående efter mordet. Men istället för att utreda valde spaningsledaren Hans Holmér att rikta fokus på kurdiska frihetskämpar i Kurdistans Arbetarparti (PKK).

– De skulle naturligtvis ha utrett honom ordentligt 1986-87 istället för att avskriva honom. Men det gjorde man inte. Det blir också en del i mörkläggningen, för Holmér skulle köra sitt PKK-spår.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se