Kontakta oss

LEDARE

Varför struntar Joakim Lamotte i sin egen stad?

Publicerat

den

LEDARKRÖNIKA Jag tillhör nog en av de rödingar som faktiskt ser en viss poäng med det Joakim Lamotte gör. Att kalla det för journalistik är att ta i – däremot fyller han ett tomrum på sociala medier. Jag tror nämligen att det är positivt att vanligt folk får komma till tals.

När Lamotte far omkring låter han nämligen vanligt folk komma till tals. Traditionella medier intervjuar i regel alltid någon form av expert eller akademiker. Gäller det brott är det oftast företrädare för rättsväsendet eller professorer istället för människorna som bor där brotten begås. Gäller det arbetsmarknadsfrågor är det mer regel än undantag att medierna intervjuar politiker och forskare än arbetare.

Vänstern har en del att lära av Lamotte. Kanske inte hur man ska skrika i en bil utan snarare i hur man ska nå ut och vilka människor man bör intervjua.

Vad jag inte förstår är varför Lamotte tillåter sina kommentarsfält att se ut som forna tider på Avpixlat. Helt ärligt är det vedervärdigt emellanåt. Snacket om att han inte har möjlighet att moderera håller inte. Tjänar man pengar på verksamhet från sociala medier får man faktiskt ta och anställa en moderator i sådana fall.

En annan sak jag inte förstår är varför Joakim Lamotte struntar i sin egen stad. Sedan januari har pensionärer, förortsbor, hemtjänstpersonal, kommunala hyresgäster och en rad andra intressegrupper slagit samman sina kamper i Göteborg. Hundratals människor har protesterat utanför varenda kommunfullmäktigemöte sen i januari. Mainstreammedia har inte skrivit så mycket som en rad om det växande upproret. Detsamma gäller högervridna alternativmedier. Inte ens Göteborgs mest kända medborgarjournalist har uppmärksammat det folkliga missnöjet.

Joakim Lamotte har tidigare livesänt det högerextrema jippot ”Folkets Demonstration”. Han har även sänt live när nazistiska NMR har demonstrerat. Eftersom han säger sig vilja rapportera om det mainstreammedia inte tar upp tänkte jag att Lamotte säkert är intresserad av vanligt folks kamp mot maktfullkomliga politiker. Med tanke på att protesterna sker i hans egen stad skickade jag en personlig inbjudan till honom. Men precis som GP och GT valde Joakim Lamotte att strunta i folket.

Nåväl. Lamotte får göra som han vill. Nästa protest kommer hållas den 25 april. Om Lamotte dyker upp eller ej återstår att se. En sak är däremot säker, protesterna kommer växa och röd alternativmedia kommer vara där.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se