Kontakta oss

DEBATT

Vi män behöver ta ansvar – inte kompromissa med våra grundvärderingar

Publicerat

den

DEBATT Läs Emil Tholander om #metoo och frustrationen över det arbete som görs mot destruktiva mansroller och trakasserier.

Jag såg just ett inlägg på Instagram som handlade om män och mansrollen i allmänhet, och vad vi män bör göra för att förändra de destruktiva mansrollerna. Det var en video som listade ca 10 punkter med rena instruktioner för hur vi män ska bete oss för att åstadkomma denna förändring. Tre av dessa punkter var vettiga, resten var detaljstyrande moralkakor som egentligen inte hade något med svinigt beteende att göra.

Det är just detta som är problemet med det offentliga samtalet om män och manlighet. De går alldeles för ofta ut på att vi ska förändra vår identitet från grunden för att få till en social förändring till det bättre. Lycka till med att få med majoriteten av Sveriges män på den båten. Det kommer inte att hända.

Och jag tackar fan för det. Jag kommer nämligen inte att ge efter för blödighet, orimligt hög sårbarhet eller anamma en personlighet som enbart är till för att göra andra nöjda eller passa in i något sorts upphöjt, ridderligt mansideal. Jag kommer inte heller att ägna mig åt övergrepp, trakasserier eller allmänt svinigt beteende mot kvinnor. Det förstnämnda målas upp som obligatoriskt för att få slut på det sistnämnda. Problemet är ju snarare att machokultur i dagens grabbgäng har en tendens att köra över allmänt hyfs och gammal hederlig social kompetens, inte att män uppfostras till självständiga människor med integritet.

Frågan är vad vi egentligen vill lägga vår energi på? Vettiga beteenden och sunda sociala värderingar, eller spirituellt tjafs om blödighet, att våga öppna upp och att vara en jäkla snöflinga i allmänhet? Vi pratar alltså om opinionsbildande sidor på sociala medier som ska vara av män, riktade till män och prata om mansrollen och machokultur. Jag är emellertid säker på att männen bakom dessa initiativ i många fall är kvinnor, eller duktiga feministhipstermän från Södermalm som är uppväxta i en rosa bubbla fylld med hembrygd öl och säsongsbaserade afrikanska kaffesorter som ingen någonsin hört talas om.

Jag skulle vilja se dessa män åka ut till det riktiga Sverige, ut till bruksorterna, förorterna, där vanliga män bor. Åk till Strängnäs, Mjölby, Säffle, you name it, och sätt er ned på en kvarterskrog tillsammans med karlarna som bor och jobbar där. Försök sedan läxa upp dem med tydliga instruktioner för hur de bör bete sig för att motverka sexuella övergrepp. Glöm inte heller att upprepa uttjatade, dogmatiska begrepp från feministisk litteratur, och se var det leder er. Jag skulle vilja se de goda, duktiga opinionsbildarna från Södermalm göra detta. Det är väldigt mycket tjat om manliga beteenden och vad man som individ ska ändra på, men väldigt lite handling för att påverka sin omgivning.

I grund och botten handlar det om en dålig förståelse för hur dynamiken i kvinnors och mäns umgängeskretsar påverkar den enskildes värderingar och hur den agerar utifrån dessa.

Jag vet inte hur det är med er andra karljävlar, men jag växte i alla fall upp med principen ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”. Och detta lever jag efter så gott jag kan, bland vänner, bland släktingar, bland främlingar, bland kvinnor. Det är en bra princip tycker jag. Men det är inte alltid lätt att hålla flaggan i topp. Särskilt inte i det här samhället, som tycks ställa högre och högre krav på oss samtidigt som förutsättningarna att möta dessa krav förtvinar. Det kombinerat med en orimlig, ursäktande flathet från samhällsinstitutionerna och vuxna, ansvarstagande män är roten till problemet som belysts i samband med Metoo. Under dessa omständigheter är det inte konstigt att vi blir sårbara för beteenden som emellanåt reducerar oss till djur.

 

Kvinnor och män håller på att bli totalt avskärmade från varandra på grund av den här skiten. Kriminella övergrepp sker och destruktiva förhållanden förstör familjer. Försvarsmekanismer som paranoia och misstänksamhet blir den naturliga konsekvensen, och vi som aldrig skulle göra en fluga förnär får betala priset, för det påverkar oss också. Det är nu viktigare än någonsin att vi män tar vårt ansvar och håller flaggan i topp, och backar upp varandra för att se till så att den stannar där. De gamla hederliga, sunda värderingarna som de allra flesta av oss är uppväxta med måste segra över den primitiva skolgårdsmentaliteten som vi egentligen växt ifrån för länge sedan.

 

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se